Katja Misikangas Yrittäminen Lapissa
Kuvaaja: Ursula Aaltonen

Lapin yrtit purkkiin ja maailmalle

Koskaan ei yrittäjäksi, eikä ainakaan luonnontuotealalle. Näin ajatteli vielä kymmenen vuotta sitten Katja Misikangas, yksi Arctic Warriors -yrityksen kolmesta perustajasta – ja koko yritysidean äiti.

– Omalla äidilläni on vahva kansanparantajatausta, heitä löytyy suvussa niin pitkälle taaksepäin kuin on voitu jäljittää. Nuorempana tuntui, että niitä polkuja ei nyt ainakaan.

Luonnontuotealan yrittäjänä toiminut äiti oli kuitenkin kaukaa viisas ja otti jo varhain tyttärensä mukaan koulutuksiin ja tapahtumiin. Oppi tarttui melkein kuin itsestään, ja Katjasta tuli aikoinaan Suomen nuorin kuppaaja. Nuoren naisen mieli halasi kuitenkin maailmalle, ja elämä vie Tampereelle teatterialan opintoihin.

– Opiskelin myös eläinhierojaksi ja kävin tekemässä töitä Sveitsissä ja Norjassa. Siinä sivussa, vähän kuin varkain, hankin myös koko ajan lisää tietoa yrteistä ja luonnontuotteista.

Paluu “Tampereen tympeästä talvesta” kotiseudulle Lappiin tapahtui lopulta ihan luonnostaan.

– Aina täällä käydessä tuntui aivan mahtavalta. Sielu lepäsi.

Tähtäimessä kansainväliset markkinat

Kotiseudulle palattuaan Katja jatkoi ’äitihommien’ ohessa muun muassa kuppausten tekemistä. Sitä kautta hän tutustui myös asiakkaaksi tulleeseen Tuija Kauppiseen. Ystävyys ja yhteiset intressit johtivat lopulta yhteisen yrityksen perustamiseen. Mukaan saatiin myös Tuijan aviomies, it-alan ja markkinoinnin yrittäjänä toiminut Ilkka Kauppinen.

– Lapin yrttien mahtava potentiaali oli pyörinyt mielessä pitkään, ja eräällä automatkalla otin asian Tuijan kanssa puheeksi. Aika tyypilliseen tapaan ajattelin että ’jonkun pitäisi tehdä jotain’, mutta loppujen lopuksi itsehän sitä oli ryhdyttävä hommiin.

 Yritystoimintansa ytimeksi Arctic Warriors on kiteyttänyt Lapin yrttien tehon ja voiman saamisen kaikkien ulottuville.

– Näitä juttuja on tehty täällä pienimuotoisesti jo vaikka kuinka pitkään. Meillä on alusta asti ollut tähtäimessä kansainväliset markkinat, Tuija kertoo.

Ensimmäisinä Arctic Warriors -tuotteina kaksi vuotta sitten lanseerattiin kolme eri ’tehoshottia’ – Taistelija, Puolustaja ja Energia. Seuraavaksi markkinoille tuotiin suuremmat pullopakkaukset samoista tuotteista.

– Pitkään mietimme, mikä olisi se “meidän juttu”, ja päädyimme yhdistämään tehokkaat, ärhäkän makuiset yrtit helposti nautittavaan ja hyvänmakuiseen shotti-muotoon. Uudet isommat pakkaukset ovat käteviä etenkin kotikäytössä.

Tulossa on pian myös kokonaan uusia tuotteita.

Ilman lappilaisia pienviljeliöitä meillä ei ole bisnestä

Arctic Warriorsin tuotteiden pääraaka-aineita ovat Lapin luonnon perinteisinä tehoyrtteinä tunnetut väinönputki ja ruusujuuri – joka ei nimestään huolimatta ole mitään sukua ruusulle.

– Hyödynnettävä ainesosa tulee kasvin juuresta, joka halkaistessa tuoksuu voimakkaasti ruusulta. Siitä nimi, Katja selventää.

Sekä ruusujuurta että väinönputkea viljellään Katjan kotitilalla Narkauksessa. Raaka-aineita tuottavat lisäksi noin kymmenkunta sopimusviljelijää eri puolilla Lappia. Viljeltyjen kasvien ohella tuotteissa käytetään luonnonyrttejä, kuten nokkosta ja pohjoista maariantuoksuheinää.

– Raaka-aineen saanti on ratkaisevassa asemassa, eihän meillä ilman sitä ole mitä valmistaa, tai myydä. Tuemme viljelijöitämme toiminnan aloittamisessa ja teemme heidän kanssaan monivuotiset sopimukset sadon ostamisesta. Tämä on pitkäjänteisestä toimintaa, ruusujuuri tuottaa satoa vasta 5-6 vuoden päästä istuttamisesta, ja väinönputkellakin menee helposti 2-3 vuotta.

Tuija kertoo, että yrityksen kantavana ajatuksena on myös pitää Lappi elinvoimaisena alueena elää ja tehdä työtä. Tavoitteena on luoda ’yrttibisneksestä’ arktiselle alueelle uusi, vakavasti otettava elinkeino.

– Meillä on vahva usko siihen, että luonnontuoteala on tulevaisuuden kasvuala Lapissa. Kaikki tekijät puhuvat sen puolesta: trendit ja ihmisten kasvava kiinnostus hyvinvointia lisääviin tuotteisiin. Ja tietenkin lappilaisten raaka-aineiden erinomaisuus – ankarien kasvuolosuhteiden myötä ne kun ovat ihan tutkitustikin maailman tehokkaimpia.

Kiinnostaako sinua yrttiviljely Lapissa? Ota yhteyttä Katjaan, hän kertoo mielellään lisää: katja.misikangas(at)arcticwarriors.fi

Lue lisää yrityksestä