Mikko Koivulehto ja Tuomo Jakku lapissa asuminen
Kuvaaja: Inka Hyvönen

Pannuhuoneesta parrasvaloihin - muusikkona Meri-Lapissa

Moni lupaava nuori muusikonalku lähtee edelleen Lapista etelään menestyksen perässä.

Mutta eivät kaikki. Muusikonura voi olla menestyksekäs myös Lapista käsin, kuten Mikko Koivulehto, 38, ja Tuomo Jakku, 38, ovat osoittaneet.

Grooving High Allstars -coveryhtyeen laulajana parhaiten tunnettu Mikko on asunut Kemissä koko ikänsä. Yhtyeen rumpali Tuomo on kotoisin Simosta, mutta vietti jo nuorena paljon aikaa Kemissä ja muutti lopulta kaupunkiin rakkauden perässä tavattuaan nykyisen vaimonsa.

Ensimmäinen yhteinen bändi miehillä oli jo vuonna 1995.

– 15-vuotiaana kun olin menossa kioskille jätkät tuli sattumalta vastaan ja kysyivät, että tuunko mukaan laulamaan. Olin sitten että okei, tuun. Se oli aika helppoa, sellaista mutkatonta nuorten poikien toimintaa, Mikko naurahtaa.

– Silloin yläasteen lopussa perustettiin ensimmäinen bändi, jonka kanssa soitettiin tavoitteellisemmin. Koko kesän treenattiin aamusta iltaan autotallissa, Tuomokin muistelee.

Nuoret innokkaat muusikot soittivat missä vain luvan saivat.

– Yhdellä bändillä ollaan treenattu myös Neste Lapintuulen pannuhuoneessa! Mikko nauraa.

Molemmat kehuvat Kemin bänditoiminnan kannustavaa ilmapiiriä.

– Täällä ei ole ollut ikinä mitään veristä taistelua bändien kesken, kaikkia on aina kannustettu ja tehty yhteistyötä genrerajoista riippumatta. Kemissä on aina ollut hyvä fiilis tekemiseen, Mikko toteaa.

Tuomo kiittelee myös alueen ravintoloita ja kulttuuritoimijoita.

– Sillä on ollut iso merkitys, että Kemin alueella on aina ollut paljon paikkoja, missä ollaan saatu käydä esiintymässä. Maksavan yleisön edessä soittaminen on ollut tärkeä oppikoulu meille kaikille.

Harrastuksesta ammatiksi

Vaikka musiikki on aina ollut läsnä miesten elämässä, ei muusikon ammatinvalinta ollut kummallekaan itsestäänselvyys.

– Olen soittanut rumpuja 4-vuotiaasta ja ensimmäinen bändi pistettiin pystyyn jo ala-asteella, mutta silti vaati vaimon rohkaisun, että uskalsin lähteä musiikkia opiskelemaan. Ennen opiskelua tein sitä sun tätä, olin paperitehtaalla, LVI-firmassa ja jaoin lehtiä. Sen jälkeen, kun vuonna 2008 valmistuin, olen elättänyt itseni musiikilla, eikä muita töitä ole tarvinnut tehdä. Vaikka ei sitä alunperin meinannut uskoa, Tuomo summaa.

Nykyisin Tuomo opettaa Torniossa Pop & Jazz Konservatorio Lappiassa rumpujen soittoa.

Miesten yhteinen bilebändiprojekti Grooving High Allstars sai alkunsa samaisesta koulusta, kun yhtyeen toinen laulaja Elina Malkamäki tarvitsi tuekseen bändiä loppututkintonsa suorittamiseen. Mikko Koivulehto liittyi mukaan hieman myöhemmin, ja nykyisellä kokoonpanollaan yhtye on kiertänyt jo viimeiset kymmenen vuotta.

– Laulanut olen koko ikäni, mutta työ tästä muotoutui ikään kuin vahingossa. Bilebändin kanssa päädyttiin sellaiseen tilanteeseen, että keikkoja alkoi tulla ja niistä maksettiin, eikä muihin musiikkiprojekteihin ollut enää aikaa. Eikä kyllä paljon muuhunkaan, myös Kemin Kate Oy:lla kattotöissä työskentelevä Mikko nauraa.

Keikkailua Kemistä käsin

Nykyään jäsenistä neljä asuu Oulussa, kolme Kemissä, yksi Rovaniemellä ja yksi Helsingissä, mutta yhteistyö sujuu kuten ennenkin.

– Hyvin sujuu, kun ei vaan treenata! Mikko vitsailee.

Uusien kappaleiden harjoittelu ei vie enää kokeneilta muusikoilta paljoa aikaa ja onnistuu yleensä keikkaa edeltävänä päivänä paikan päällä.

– En ole nähnyt missään vaiheessa tarpeelliseksi muuttaa pois Kemistä, kun kerran keikkaillaan ympäri Suomea. Jos asuisin Helsingissä niin tietenkin etelän keikoille olisi lyhyempi matka, mutta sieltä ei olekaan sitten niin helppoa lähteä Saariselälle, paljon hiihtokeskuksissa ja risteilylaivoilla esiintyvän bändin laulaja toteaa.

– Kemi on pieni kaupunki, jossa on helppo olla. Torniokin on tuossa vieressä, 20 minuutin ajomatkan päässä. Ei Mellunmäestä Vuosaareen aja siinä ajassa, hän jatkaa.

– Täällä saa olla rauhassa vaikka on keskellä kaupunkia, ja palveluita kuitenkin löytyy yhtälailla kuin muualtakin, Tuomo nyökyttelee.

Kahden lapsen isänä Mikko sanoo arvostavansa myös kaupungin kattavaa tarjontaa lapsiperheille. Kemi palkittiinkin Mannerheimin Lastensuojeluliiton puolesta Lapin lapsiystävällisimpänä kuntana vuonna 2017. Toimivien varhaiskasvatuspalveluiden lisäksi kaupunki on muun muassa tarjonnut peruskoululaisille ilmaisen sisäänpääsy maailmankuuluun lumilinnaan.

Kotikaupunkinsa kulttuuritarjonnasta puhuessaan Mikko kuulostaa tyytyväiseltä, vaikka tuoreena kunnallisvaltuutettuna näkeekin myös kehitettävää.

– Kemin kulttuurikeskuksen eteen on tehty paljon töitä, jotta siitä muodostuisi eräänlainen koko kansan olohuone. Saman katon alta löytyy monenlaista toimintaa ja mahdollisuuksia. Kemissä kulttuuriin ja harrastamismahdollisuuksiin on satsattu paljon, ja kaupungissa on esimerkiksi aktiivinen nuorisotoimi, joka tekee työtä nuorten parissa musiikin ja muun kulttuurin saralla.

Lapissa elämä on rennompaa

– Kosketinsoittajamme Erkki Koivisto sen kerran sanoi, että vaikka olisit Las Vegasin hienoimman hotellin kattohuoneistossa porealtaassa juomassa maailman hienointa shampanjaa, niin se olet kuitenkin vain sinä siinä. Pitää osata olla itsensä kanssa, Mikko toteaa.

– Keikoilla saa usein kuulla, että kyllä teidän pohjoisen ihmisten kanssa on niin luonteva olla, kun pystyy asioista keskustelemaan ja sopimaan vaikka kaikki ei aina menisikään niin kuin on alunperin sovittu. Täällä asioista ei tehdä sen hankalampia kuin ne ovat, mies jatkaa.

Molemmille kaupungista on muotoutunut kotisatama, jonne on kiireisten keikkareissujen jälkeen mukava palata.

– Kyllä Kemi hieno ja turvallinen kaupunki elää ja kasvaa, miehet toteavat yhdessä.