Katja Gauriloff Yrittäminen Lapissa
Kuvaaja: Katja Gauriloff

Elokuvia Rovaniemeltä käsin

Elokuvantekijä Katja Gauriloff palasi kotikaupunkiinsa Rovaniemelle, koska halusi irtioton hektisestä elämästään. Muutto todisti, ettei taiteen tekeminen ole paikkaan sidottua.

Katja Gauriloff on juuri saapunut Göteborgin elokuvafestivaaleilta, jossa hänen elokuvansa Kuun metsän Kaisa sai innostuneen vastaanoton. Ensi viikolla hän on lähdössä esittelemään elokuvaansa Berliiniin, jossa elokuva avaa oman esityssarjansa. Kesällä aletaan kuvata hänen ensimmäistä pitkää näytelmäelokuvaansa, joka sijoittuu Helsingin Kallioon.

Katja viihtyy hyvin isoissa kaupungeissa, jonne työ vie häntä säännöllisesti. 18 vuoden muualla asumisen jälkeen muutto takaisin kotikaupunkiin Rovaniemelle tuntui kuitenkin oikealta ratkaisulta.

– Olin jo ehtinyt tehdä kaiken sen mitä lähdin etelästä hakemaan: opiskellut, tehnyt töitä, luonut uraa ja matkustellut. Odotimme ensimmäistä lastamme puolisoni kanssa ja mietimme, missä haluaisimme kasvattaa hänet. Tuntui hyvältä palata omiin lapsuudenmaisemiin, lähelle tukiverkostoja, Katja sanoo.

Nyt Katjalla on oma talo aivan keskustan kupeessa – asia josta voi Helsingissä vain haaveilla. Palvelut ovat lähellä, päiväkoti näkyy ikkunasta. Perhe-elämä tuntuu vaivattomalta verrattuna siihen, että joutuisi kuljettamaan lasta julkisilla ympäri kaupunkia, kuten Helsingissä monesti joutuu tekemään.

– Omaa kasvimaata en ole vielä saanut perustettua suunnitelmista huolimatta, mutta luonto on kävelymatkan päässä. Se on mukavaa ja kotoisaa, vaikka en varsinainen luontoihminen olekaan.

Muutakin kuin saamelainen

Katja on äitinsä puolelta saamelainen ja hänen viimeisin dokumenttielokuvansa kertoi hänen koltansaamelaisen isoäitinsä tarinan.

Taustansa ansiosta häntä voisi helposti tituleerata saamelaiselokuvantekijäksi, mutta hän itse on kyllästynyt luokittelemaan itseään pelkästään yhden identiteetin mukaan.

– Oma tausta vaikuttaa luonnollisesti siihen, mitkä aiheet valikoituvat elokuvieni teemoiksi. Saamelaisuus on tärkeä osa minua ja iso aihe, mutta ensisijaisesti olen elokuvantekijä, vasta sitten naiselokuvantekijä tai saamelaiselokuvantekijä.

Lisää taitelijoita Rovaniemelle

Tuotantoyhtiö Oktober, jonka Katja omistaa yhdessä Joonas Berghällin ja Satu Majavan kanssa, toimii sekä Helsingissä että Rovaniemellä. Katjalla on työhuone kotonaan ja monet töistä ovat sellaisia, joita voi helposti tehdä sijainnista riippumatta.

Katja kokee, että voi Rovaniemellä irroittautua helpommin hektisestä työmaailmasta ja keskittyä täysillä perheeseensä. Kun hän sitten istahtaa lentokoneeseen ja lentää muun työryhmän mukaan etelään, hän ei laske työtunteja.

Pohjoiseen muuttoa Katja ei ole katunut kertaakaan. Elokuvantekijälle Rovaniemi on Katjan mukaan hyvä paikka asua – varsinkin jos aiheet ovat pohjoisesta. Kulttuurielämä on vilkasta ja tuotantokannustin helpottaa tuotantojen saamista pohjoiseen. Eri apurahainstanssit suhtautuvat positiivisesti elokuvantekjöihin.

– Olen kuullut useammiltakin taiteentekijöiltä samankaltaisista haaveista palata juurilleen. Heille haluan sanoa että ei muuta kuin tänne vaan! Elämä täällä on oikeasti hyvää.