Retkeilijä Pyhä-Nattasella
Kuvaaja: Eeva Mäkinen

6 säväyttävää Instagram-paikkaa Lapissa

Yksi tai kaksi hashtagia harvemmin riittää Instagramissa kuvaamaan Lapin maisemia ja kuvien tunnelmaa. Kuvasitpa puhelimellasi tai järjestelmäkamerallasi, on Lappi Suomen ”instagrammattavin” maakunta.

Olipa kyse tuntureista, tuvista niiden huipuilla tai virtaavista vesistä, ovat monet Lapin kuvauksellisimmista paikoista helposti saavutettavissa. Kuvattavaa riittää jotakuinkin jokaisen tien varrelta, mutta asian helpottamiseksi kokosimme säväyttävimmistä paikoista kuuden kohteen listan.

Retkeilijöitä Otsamotunturin huipulla
Kuvaaja: Rayann Elzein

1. Otsamotunturi, Inari

Kahdeksan kilometriä Inarin kylältä sijaitseva Otsamotunturin laelta avautuvat näkymät mahtavalle Inarijärvelle, Juutuanjoelle, Muddusjärvelle, Muotkatuntureille sekä Joenkielisen tunturille. Toisin Otsamotunturilla voi oikeastaan osoittaa kameransa mihin suuntaan tahansa ja mukaan taltioituu mainiota Instagram-materiaalia!

Katso kuvia Otsamotunturilta hashtageilla #otsamo #otsamotunturi ja #exploreinari.

Saanatunturi Kilpisjärvellä talviauringossa
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

2. Saanatunturi, Kilpisjärvi

Lumipeite huntuaa Saanatunturin huipun tavallisesti marraskuun alkupuolella. Sitten lunta riitääkiin kuukausien ajaksi Enontekiön Kilpisjärvellä. Kaamoksen aikana päivän valoisimman ajan täyttävät pinkin ja oranssin sävyt. Pimeän aikaan on mahdollista, että näkymät Linnunradalle peittävät revontulten äänetön tanssi, joten kolmijalka ja pitkä valotus voivat olla avain eeppiseen kuvaan.

Katso lisää hashtageilla #saanatunturi, #saanafell ja #kilpisjärvi.

Tykkylumisia puita Riisitunturin kansallipuistossa
Kuvaaja: Visit Finland

3. Riisitunturi, Posio

Riisitunturia on joskus kutsuttu tykkylumen valtakunnaksi, eikä nimityksessä ole edes minkäänlaista Lapin lisää. Jopa tuhannet kilot tykkyä yhdessä puussa ovat jättäneet jälkensä alueen puihin, ja erikoisesti haarautuvat ja katkenneet puut ovatkin tunnusomaisia Riisitunturin kansallispuistolle.

Sulan maan aikaan Riisitunturin kansallipuisto löytyvät Euroopan kauneimmat rinnesuot eikä ole ihme että kansallispuiston kävijämäärät ovat kovassa kasvussa.

Tutustu Riisitunturin alueeseen hashtageilla #riisitunturi, #riisitunturinationalpark ja #posiolapland.

Uimari Pallasjärvellä Pallastunturin siluetin alla
Kuvaaja: Harri Tarvainen
Poro tunturin alla
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

4. Pallas

Kun päivät pitenevät, herää myös Lapin luonto eloon sanoinkuvaamattomalla tavalla. Se on erinomainen hetki tutustua myös Pallaksen alueen tuntureihin, soihin, metsiin ja eläimiin. Tosin, Pallasken alueen kohdalla upeat kuvat eivät ole millään tavalla riippuvaisia vuodenajasta, eli nähtävää riittää vaikka keskellä kaamostakin.

Valokuvauksellinen roadtrip löytyy tieltä 957 Särkijärven kupeesta kansallispuiston läpi Raattaman kylän kautta aina Hettaan asti. Varoituksena sanana todettakoon jo tässä kohtaa, että jos pysähtyy jokaisen Instagram-kelposen kohteen kohdalla tien laitaan, voi sadan kilometrin tiellä käyttää aikaa muutamia viikkoja.

Pallaksen alueeseen pääsee tutustumaan hashtagilla #pallastunturi.

Retkeilijä Pyhä-Nattasella
Kuvaaja: Eeva Mäkinen

5. Pyhä-Nattanen, Sompio

Sodankylän pohjoisosissa, Sompion luonnonpuistossa Pyhä-Nattasen tunturin maisemaa on kuvailtu Suomen kauneimmaksi. Toki mielipiteitä on moneksi, mutta Pyhä-Nattasen huipulla käytyään on vähintään helppo ymmärtää, miksi monet ovat näin sanoneet.

Kahden kilometrin polku Sompion hiekkatieltä tunturin huipulle on pelkkää nousua, mutta palkitsevat maisemat avautuvat pikkuhiljaa puuston harvetessa ja madaltuessa. Lopullisesti maisema avautuu joka suuntaan tunturin huipulla, josta pääsee ihailemaan teräväkärkisiä Nattastuntureita, Sompion erämaata ja Urho Kekkosen kansallispuiston tuntureita. Pyhä-Nattasen huipun erikoisuutena ovat graniitista muodostuneet monta metriä korkea toorit.

Huomaathan, että Pyhä-Nattanen kuuluu Sompion luonnonpuistoon ja poluilta poikkeaminen on kielletty herkän luonnon suojelemiseksi.

Tutustu Pyhä-Nattaseen ja sen ympäristöön hashtageilla #pyhanattanen ja #visitsompio.

Kuninkaanlaavu Ounasjoen varressa
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

6. Kuninkaanlaavu, Rovaniemi

Aina Instagram-maiseman eteen ei tarvitse lähteä kauas kaupunkien keskustasta, sillä Kuninkaanlaavu on käytännössä kivenheiton päässä Rovaniemen keskustasta. Laavulta aukeaa hieno maisema Ounasjoen vaarojen ympäröiville viimeisille kilometreille ennen sen yhdistymistä Kemijokeen. Maisemaa ei haittaa lainkaan, että laavulla pääsee paistattelemaan sopivasti keskiyön auringossa.

Kuvia Kuninkaanlaavulta löytyy hashtageilla #kuninkaanlaavu ja #santavaara.