Talvi Rukalla.
Kuvaaja: Ruka-Kuusamo

RUKA & KUUSAMO – Lumivarmat laskut, villit vaellukset

Täällä tunnelmalliset luontoapajat ovat kauniimpia kuin rumat sanat voivat edes kuvailla.

Vieläkö sinulta on kokematta Ruka, Kuusamo ja näiden viereiset kolme koreaa kansallispuistoa? Alueen arvostetussa hiihtokeskuksessa skimbaat monipuolisissa laskettelurinteissä ja hengität irtiottoa maamme suosituimmalla vaellusreitillä – nyt on korkea aika luisua Ruka-Kuusamon alueelle.

Ruka Kuusamo sijainti kartalla

Miten sinne pääsee?

VR:n kyydissä kuljet Kemijärvelle, joka on noin 130 km bussimatkan päässä Kuusamosta. Junalla tultaessa myös Rovaniemi on oiva vaihtoehto. Perille pääset bussilla.

Lennä suoraan Kuusamon lentokentälle, josta on parin kymmenen kilometrin matka Rukan ytimeen.

 

PATIKOINTIA PYLLYKÄSSÄ

Oulangan kansallispuistossa kohtaat perisuomalaisen vaaramaiseman komeilla kanjoneilla kuorrutettuna. Patikoi Kanjonin kurkkaus (6 km rengasreitti), joka johdattaa kivisessä kanjonissa kuohuavan Oulankajoen luo. Könkään keinon reitillä (8 km rengasreitti) ihailet jokilaaksoon avautuvaa aavaa näkymää. Testaa eräilyä jyrkkien kallioiden ja kuohuvien koskien läpi kulkevalla Pienellä Karhunkierroksella (12 km rengasreitti), tai todista taitosi Suomen suosituimmalla vaellusreitillä, legendaarisella Karhunkierroksella (82 km).

Upeat reitit jatkuvat Hossan sekä Riisitunturin kansallispuistoissa – Ruka-Kuusamolla avautuu kaikkiaan kolme (!) mahtavaa luonnon luvattua maata. Puistojen kauneimpia paikkoja koristaa erikoisen rumat nimet – vai miltä kuulostaa päivä Tussunvaarassa tai retki Pyllykässä? Ensimmäinen mainituista on Tussunjärvelle päin aukeava pusikkoinen vaara ja jälkimmäinen puolestaan kivikkoinen saari hienossa Joukamojärvessä. Nimihän ei tunnetusti paikkaa pahenna, joten miksipä et buukkaisi retkeä Kiimakankaan upeaan ikimetsään tai Persekolon puuhapäivien triathlon-seikkailulle.

Hyppää vesiseikkailuihin Kitkajoella, jossa kiidät extreme-tahdissa koskenlaskussa tai vetelet varovaisemmin melontamatkalla. Sunnuntaivauhtia halutessasi vuokraa sup-lauta. Kitkajoki ja sen läheinen Kuusinkijoki ovat oivia apajia perhokalastukselle. Auringon palvojat ja uimamaisterit nauttivat Talvijärven loivasta uimarannasta.

Rukan hiihtokeskus on palkittu neljänä vuotena peräkkäin Suomen parhaaksi sellaiseksi. Suuntaa laskemaan alueen 35 rinteeseen, joista moni lumilautailun huippunimikin on ponnistanut uralleen. Aloittelevana laskijana otat vauhdit Rukan maineikkaasta hiihtokoulusta. Laskettelijoiden ohella lumikenkäilijät, kävelijät ja maastopyöräilijät pääsevät huipulle sekä takaisin maisemagondolin kyydissä. Hiihtohirmut hullaantuvat Rukan ja Kuusamon yhteensä yli 170-kilometrisistä hiihtoladuista.

Summer biking in Scandinavia, Ruka, Finland
Kuvaaja: Ruka-Kuusamo
brown bears in Ruka, Lapland, Finland
Kuvaaja: Ruka-Kuusamo
Joki Rukalla.
Kuvaaja: Ruka-Kuusamo
Winter holiday village in Scandinavia, Ruka Finland
Kuvaaja: Ruka-Kuusamo

KYLÄHULINAA JA TUNTURITANSSEJA

Rukan kompaktista kylästä löytyy tekemistä. Antaudu omalle kehollesi joogatunnilla tai rentoutushieronnassa, ja maksimoi hyvinvointisi kylpylä Tropiikin lämminvesi- ja porealtaissa. Kiertele ytimen putiikeissa, ja nappaa matkamuistot mukaasi kauppakeskus Kumpareesta. Rukaloman aikana kannattaa vierailla noin parin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Kuusamon kaupungissa. Pistäydy ainakin Hannu Hautalan vaikuttavassa luontokuvakeskuksessa keskustan tuntumassa.

Rukalla hengität hiljaisuutta metsän siimeksessä, minkä jälkeen siirryt tahdikkaisiin tapahtumiin hetkessä. Täräytä juhannus käyntiin Solstice-festareilla, jossa klubimusiikin tähtihahmot tanssittavat juhlijoita tunturin huipulla. Ruka SUP Weekend hemmottelee vesipetoja rennolla suppailutapahtumalla heinäkuussa. Elokuun loppupuolen ilmaistapahtuma, Villifestari, levittää musiikki- sekä taide-esitykset mukanaan retkeilyreitille.

SIKAHYVÄÄ SYÖTÄVÄÄ

Vatsan kurniessa siirry Kaltiokivi & Lobby Barin paikallisten antimien äärelle. Pihviparatiisin löydät Stefan’s Steakhousesta.

Rukan majoituksissa riittää valinnanvaraa. Totaalirentoudu Ruka-Tonttu alppityylisessä boutique-hotellissa 430 metriä merenpinnan yläpuolella, tai rauhoitu Scandic Rukahovin tyylikkäissä hotellihuoneissa rinteiden juurella. Iisakki Village tarjoaa upeita lasivilloja tai suuria tupia ihanan Rukajärven rannalla.

MATKUSTAMINEN RUKALLE & KUUSAMOON

Lennä suoraan Kuusamon lentokentälle, josta on parin kymmenen kilometrin matka Rukan ytimeen.

VR:n kyydissä kuljet Kemijärvelle, joka on noin 130 km bussimatkan päässä Kuusamosta. Junalla tultaessa myös Rovaniemi on oiva vaihtoehto. Perille pääset bussilla.

Bussilla tullessasi suuntaa Ouluun, jossa on näppärä vaihtaa bussin keula kohti Rukaa ja Kuusamoa. Omalla autolla huristelet perille pitkin tietä E63.

 

Psst, luisu perille jo somessa; tsekkaa Facebook, Instagram, YouTube & Twitter.