Yrittäjä Tea Latvala

Mun Lappi: Tea Latvala

Tea Latvala omistaa puudildoja ja puisia anustappeja valmistavan Teatiamon sekä toimii vuokrayrittäjänä Rovaniemen keskustassa sijaitsevassa Arctic Design Shopissa. Vuonna 2017 Rovaniemelle muuttanut Latvala kertoo Mun Lappi -sarjan osassa kolmesta itselleen tärkeästä asiasta Lapissa.

1) Ensimmäinen asunto Rovaniemellä

Muutin mieheni perässä Rovaniemelle 1. kesäkuuta 2017, Kansankadun Nesteen yläkertaan. Olin antanut miehelleni vapauden etsiä meille tilavamman asunnon, ja hän oli sitten löytänyt jostain tämän.

Olin juuri ollut kolme kuukautta Miamissa ja kuukauden Helsingissä, ja kun muutin sitten tänne niin kontrasti oli aika iso. Toki olen Kurikasta kotoisin, että ei minulla ole paikan koolla ole mitään väliä, olen aina asunut isoissa ja pienissä paikoissa.

Kansankadun asunnossa oli oma viehätyksensä, ja naapurissa oli Musta Kissa -kuppila ja jalkapallokenttä, jossa RoPS pelaa kotipelinsä. Ensimmäinen ihminen, johon Rovaniemellä tutustuin, oli Nesteen vanha yrittäjä alakerrasta.

Siinä kämpässä oli oma viehätyksensä, vaikka sisustuksen detailit olivat jostain 1990-luvulta. Makuuhuoneessa oli punaiset tapetit kultaisine koristeineen sekä kylpyhuoneen lasiruutujen tyylisiä ikkunoita, ja kylpyhuoneessa oli sellainen aivan karmea sukkulatyyppinen suihkukaappi. Nyt asumme omakotitalossa keskustan ulkopuolella, mutta välillä vähän kaipaan Kansankadulle.

2) Kauppayhtiön kortteli, Valtakatu ja Arctic Design Shop

Tämä kortteli ja katu ovat mahtavia, kun pienellä alueella on niin suuri kontrasti erilaisia asioita ja nytkin rakennetaan lisää. Tässä on erilaisia ravintoloita, hotelleja ja hostelli, kirpputori sekä muuta hienoa lähellä toisiaan.

Tässä Arctic Design Shopin kiinteistössä oli aiemmin vanhan tavaran sekatavarakauppa Tuhat-Tavara, ja kirpputori Tuhat-Tori jatkaa vielä samassa korttelissa. Tämä oli silloin aivan täynnä tavaraa, kun tätä alettiin tyhjentämään. Sitten kun saimme siirrettyä Arctic Design Shopin yliopistolta tänne, ei tilaa meinannut tunnistaa samaksi paikaksi.

Kun tulimme Valtakadulla, meillä oli mukana ehkä noin 15 aktiivista suunnittelijaa. Nyt tuotteita on yli 90 suunnittelijalta, joista valtaosa on paikallisia.

Olin etenkin aluksi yllättynyt, kuinka paljon paikallisia taiteilijoita ja tuottajia onkaan. Ajattelin myös, että tyyli olisi ollut minimalistisempaa, mutta äimistyin taiteilijoiden räväkkyydestä ja siitä miten makeita värejä he käyttävät. En tiedä tuleeko se ympäröivästä luonnosta ja revontulista. Ylipäätään taiteilijoilla näkyy, ettei luonnonläheisyys ole päälleliimattua vaan se tulee selkäytimestä kaikkeen tekemiseen. Täällä on todella lahjakkaita ihmisiä, ja koen tärkeänä, että saan vietyä paikallisia juttuja eteenpäin tavalla tai toisella.

3) Yrittäjyys Rovaniemellä

Rehellisesti sanottuna en usko, että olisin pystynyt saamaan Teatiamon tähän pisteeseen, jos olisin ollut Helsingissä. Täällä on pystynyt fokusoitumaan oikeisiin asioihin, eikä ympärillä ole sitä samaa hälinää kuin Helsingissä oli sen 15 vuoden ajan siellä asuessa: aina olisi jotain menoa ja on aika vaikea sanoa ei.

Tuntuu aika hurjalta, kuinka oma bisnes on lähtenyt täällä lentoon, ja kahdessa vuodessa monet asiat ovat menneet hurjasti eteenpäin. Vuonna 2016 yhtiöitin Teatiamon ja lopetin palkkatyöt AD:na. Tänä vuonna saimme joukkorahoituskampanjassa kasaan 163 200 euroa sekä 200 000 euron lainan Business Finlandilta, mikä oli itselleni varmaan merkittävin asia koko bisneshistoriani aikana. Viime vuonna sain neuvonantajiksi Peter Vesterbackan ja Kustaa Valtosen Rovaniemen Kehityksen tapahtuman kautta. Luulin sitä aluksi aprillipilaksi, kun kuulin heidän olevan kiinnostuneita yrityksen auttamisesta. Kaikkiaan bisneksen kannalta ei ole ollut merkitystä olenko Rovaniemellä vai Helsingissä.

Puudildot ja anustapit ovat monelle punainen vaate, mutta täällä ihmiset ovat ottaneet ihan älyttömän hyvin vastaan. Hirveää dissaamista ei ole tullut asian tiimoilta, vaan ihmiset ovat pitäneet tätä hauskana asiana ja he ovat pitäneet hienona, kun Rovaniemellä tehdään jotain tällaista.

Näen Rovaniemellä olemisen positiivisena asiana, sillä täällä on hirveän kansainvälinen asiakaskunta ja tämä on todella hyvä näköalapaikka moneen suuntaan.