Yöttömän yön maisemat Lemmenjoen kansallispuistossa
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Kolme päivää ja kaksi yötä valoa Lemmenjoella

Inari-Saariselän järjestämä Nightless Night -valokuvaustyöpaja pidettiin  Inarissa Lemmenjoen ympäristössä 28.-30.6.2019.

16 osallistujaa saivat nauttia yöttömän yön auringosta, Lemmenjoen kansallispuiston maisemista, Hotel Korpikartanon vieraanvaraisuudesta sekä kolmen ammattikuvaajan opeista kolmen päivän ajan. Myös Mun Lappi oli mukana tapahtumassa, tässä viikonloppu tallennettuna Mun Lapin linssin läpi.

Harjoituksia, kokeiluja ja melontahommia

Suopursu
Kuvaaja: Iiro Kerkelä
valokuvaaja Terhi Tuovinen
Kuvaaja: Iiro Kerkelä
kanotointia Menesjärvellä Inarissa
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Perjantaina ohjelmassa oli muun muassa erilaisia harjoituksia kameran kanssa, lähikuvien nappailua, kehysten etsimistä kuviin sekä mallien ohjaamista. Myös melontamahdollisuudet Hotel Korpikartanon rannasta ja tilaisuus lettujen paistoon kodassa tekivät kauppansa.

Työpajan ohjaajina toimivat valokuvaajat Terhi Tuovinen, Harri Tarvainen ja Rayann Elzein, ja he päätyivät aika usein myös malleiksi kuviin.

Ravadasköngäs

Vesiputous Ravadasköngäs Lemmenjoen kansallispuistossa
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Lauantaina aamu alkoi harmaissa ja enemmän tai vähemmän sateisissa tunnelmissa, kun suunta otettiin Njurkulahdesta veneillä kohti parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevaa Kultahaminaa ja Lemmenjoen kullan löytöpaikkaa. Matkalla ylävirtaan toinen veneistä ehti pysähtymään jo menomatkalla pikaisesti Ravadaskönkään putouksella, ennen kuin vesiputouksella pysähdyttiin pidemmäksi aikaa iltapäivällä paluumatkalla.

Kullan löytöpaikka

Kullanhuuhdontaa Lemmenjoen kullan löytöpaikalla
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Lemmenjoen kultaryntäys alkoi 1940-luvulla ja alueella on edelleen kullankaivajia, vaikka koneellinen kaivuu onkin pian loppumassa. Kullan löytöpaikalla päästiin testaamaan kuinka kultaa käytännössä huuhdotaan ja löysi muutama onnekas omat hiputkin. Aamupäivän sadekin vaihtui kultaa huuhtoessa auringonpaisteeksi, jota jatkuikin seuraavan reilun 24 tunnin ajan.

Lemmenjokea ylös ja alas

Jokivene Lemmenjoella
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Paluumatka Kultahaminasta sekä loppuilta taitettiin koko porukka yhdessä veneessä oppaamme Oulan ohjaamana ja Harri Tarvaisen pitäessä keulapaikkaa kameransa kanssa. 20 kilometrin matkalla Njurkulahdesta Kultahaminaan (ja takaisin) riitti ihmeteltävää molempiin suuntiin mennessä.

Kaapin Jounin kenttä

Lammaspaimen lemmenjoki
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Kaapin Jouni eli Jouni Aikio (1875-1956) oli aikoinaan merkittävä saamelainen poromies, ja hänen entinen kotipaikkansa on tärkeä osa Lemmenjoen suunnan saamelaisten kulttuurimaisemaa ajalta, jolloin saamelaiset alkoivat siirtyä kiinteään asumiseen. 1800-luvun lopulla perusteulla tilalla asui ennen Kaapin Jounia Antti Juhaninpoika Morottaja, mutta Kaapin Jounin jälkeen Aikiot asuttivat tilaa vuoteen 2004 asti.

Nykyisin tila kuuluu Metsähallitukselle ja on osa Lemmenjoen kansallispuistoa. Kesäisin Kaapin Jounin kentästä huolehtivat Metsähallituksen lammaspaimenviikkoihin osallistuvat paimenet sekä pihapiirissä laiduntavat lampaat.

Nousu Joenkieliselle

Patikka Joenkieliselle
Kuvaaja: Iiro Kerkelä
Nousu Joenkieliselle
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Lauantain kääntyessä iltaa kohti, otettiin suunnaksi Joenkielisen tunturi. Aamun sateista ei ollut tietoakaan ja nousemaan pääsi mitä mainioimmassa säässä. Nousuvauhti tosin ei ollut kaksinen, sillä kiusaus pysähtyä ja ottaa valokuvia kasvoi samaa tahtia nousumetrien kanssa.

Yöttömän yön aurinko

Yöttömän yön maisema Joenkieliseltä
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Melko rauhallisesta nousutahdista huolimatta kaikki ehtivät Joenkielisen huipulle sopivasti ennen kuin aurinko oli matalimmillaan. Kuvattavaa riitti joka puolella.

Tarkkana laskeutuessa

Valokuvaajia laskeutumassa Joenkieliseltä
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Joelle palatessa sai väsyneiden jalkojen kanssa olla tarkkana kivien ja liukkaiden juurien kanssa. Nekään tosin eivät estäneet pitämästä kameraa valmiina ja pysähtymään tallentamaan hetkiä kultaisessa valossa.

Lohturuokaa väsymykseen

Teetä Hotel Korpikartanon rannalla
Kuvaaja: Iiro Kerkelä
Leipäjuustoa avotulella
Kuvaaja: Iiro Kerkelä

Puolikkaan yön unien jälkeen sunnuntaina oli vielä vuorossa Korpikartanon pihapiirissä ruokakuvauksen työpaja lounaan valmistuksen yhteydessä. Väsymys oli kova, mutta onneksi avotulella valmistettu lounas jälkiruokineen piristivät ennen kotiinlähtöä.