Botoxriders harrastukset lapissa kelkkailu
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Botoxriders - naisenergiaa moottorikelkan selässä

Ride long, ride hard, ride beautiful.

Botoxriders on neljän moottorikelkkailevan naisen ryhmä Muoniosta. Ryhmän nimi juontaa juurensa siitä, kun yhdellä ryhmän jäsenistä, Niina Pietikäisellä, oli anniskeluravintolassa päällään huppari, jossa luki Fox Riders.

– Yksi kaveri siinä sitten silmät sirrillään katseli hupparia ja tokaisi, että mikä ihmeen Botoxriders, Niina naurahtaa.

Nimi jäi elämään ja kun Niina alkoi yhdessä Pyry Talvensaaren, Marika Vehovuoren ja Niina Kallojärven kanssa ajamaan enemmän moottorikelkoilla, ei tiiminimeä tarvinnut kahdesti miettiä.

– Nimi on vähän sellainen ironinen kieliposkella-juttu. Tytöistä monesti ajatellaan, että tuolla nuo likat nyt yrittävät mennä irtoripset tuulessa heiluen, Marika ja Niina tuumivat.

Botoxriders haluaa tuoda omalla esimerkillään esille, ettei moottorikelkkailu ole pelkästään ”äijälaji”.

– Haluamme kannustaa muitakin naisia mukaan lajiin ja näyttää, että kyllä tytötkin pystyvät. Me voidaan vetää vaaleanpunaiset haalarit päälle, näyttää edelleen naisilta, pitää hauskaa ja ajaa siinä missä miehetkin, muoniolaiset kertovat.

Aluksi Botoxriders keräsi hieman epäileviä katseita, mutta moottorikelkkailevat miesporukat ottivat naiset heti hyvällä asenteella vastaan ja tsemppasivat jatkamaan.

– Tulevaisuudessa voisi enemmän panostaa kuvaamiseen ja olisihan se hienoa tehdä myös pidempi filmi. Naisten kelkkaleffoja ei hirveästi ole, Niina suunnittelee.

Hauskanpitoa ja itsensä ylittämistä

Freeride- eli umpilumenkelkkailu on erityisen lähellä naisten sydämiä. Lajissa kiehtoo mieletön vapauden tunne ja adrenaliini, joka syntyy, kun saa käskyttää 800 kuutioista ja yli 200 kiloa painavaa voimanpesää umpihangessa minne haluaa.

– Puskemme toisiamme jatkuvasti eteenpäin ja haastamme yrittämään uusia asioita. Meitä on tässä porukassa neljä naista, joista kellään ei ole jarrua, Niina nauraa.

Moottorikelkalla ajaminen on naisten yhteistä laatuaikaa.

– Kun muut menevät manikyyriin, niin me mennään kelkkailemaan, Marika tuumaa.

– Ja vasta sen jälkeen manikyyriin, Niina lisää.

Monesti rankan ajopäivän jälkeen porukka istuu yhdessä iltaa ja kertaa päivän tapahtumia. Naisten mukaan reissuissa tuppaa sattumaan yhtä ja toista, vaikka tavoite olisi lähteä vain rauhalliselle retkelle.

– Tulee mieleen, kun toissatalvena olimme lähdössä Marikan kanssa reissuun. Oli ensimmäiset kunnolliset puuterilumikelit ja olimme luonnollisesti todella innoissamme. Kun starttasimme ajokit ja lähdimme kaasuttamaan kohti ajopaikkoja, niin runttasin kelkan siihen kotipihalle pajukkoon jumiin. Se oli niin tiukasti kiinni, että koko kelkka piti nostaa ja kääntää ympäri. Tunti me sitä revittiin irti ja oltiin sen jälkeen niin puhki, että ajettiin 100 metrin päähän Harrinivaan syömään, Niina kertoo hymyillen.

Muoniota naiset pitävät loistavana paikkana asua, kun pihalta pääsee suoraan ajamaan ja toisaalta myös Ruotsi ja Kilpisjärvi ovat suhteellisen lähellä. Sieltä löytyy jo isompiakin mäkiä.

– Kaitpa elämä Muoniossa voisi olla tylsääkin, mutta ei meillä ole, pohtii Marika.

– Asenne ratkaisee, sanovat naiset yhdestä suusta.

Moottorikelkan sarvissa vuoden ympäri

Kelkkailukauden ulkopuolella naiset kulkevat moottoriurheilutapahtumissa ja päristelevät niillä ajoneuvoilla, mitä käteen sattuu osumaan.

Tosin kelkkailukausihan Muonion hurjapäillä jatkuu lähes vuoden ympäri. Kun lumet ovat sulaneet, päräyttävät molemmat Niinoista kelkoilla veden päälle. Lajia kutsutaan vesicrossiksi.

– Vesicrossin aloittaminen oli omalta osalta ihan painajaista. Mie vain päätin nelisen vuotta sitten, että haluan kokeilla vesicrossia, kun omalta tuntuva kesälaji oli hakusessa. Koko hommasta ei meinannut aluksi tulla yhtään mitään. Ehti kypärä lentää monet kerrat ja usko loppua. Sitten joku naksahti kohdilleen ja homma alkoi sujua. Lopulta ostin myös oman vesikrossikelkan, Niina Pietikäinen kertoo.

Moottorikelkkailu on tuonut naisten elämään monia unohtumattomia hetkiä ja onnistumisen tunteita, joita muuten olisi vaikea kuvitella saavuttavansa.

– Minulla on muistikuva, kuinka kaasutan hiekkarannalta täydellisenä kesäpäivänä kohti järvenselkää niin, että vesi roiskuu ja saan vihdoin ja viimein käännöksen vedessä onnistumaan. En varmaan ikinä unohda sitä tunnetta, Niina huokaisee.

Botoxridersin jäsenet Pyry Talvensaari, Marika Vehovuori, Niina Kallojärvi ja Niina Pietikäinen omassa elementissään.

Botoxriders harrastukset lapissa Pyry keulii kelkalla
Kuvaaja: Botoxriders
Botoxriders harrastukset lapissa Marika kumossa kelkalla
Kuvaaja: Botoxriders
Botoxriders harrastukset lapissa Niina keulii kelkalla
Kuvaaja: Botoxriders
Botoxriders harrastukset lapissa Niina kaartaa kelkalla
Kuvaaja: Botoxriders

Laatuaikaa ja hauskanpitoa.

Botoxriders harrastukset lapissa kelkkailu on hauskaa
Kuvaaja: Botoxriders
Botoxriders harrastukset lapissa Marika kaartaa kelkalla
Kuvaaja: Botoxriders
Botoxriders harrastukset lapissa Marika ja Niina lumihangessa
Kuvaaja: Botoxriders

Niinä Pietikäinen ajaa kelkkaa myös kesällä.

Botoxriders harrastukset lapissa vesicrossi
Kuvaaja: Antti Salmi
Botoxriders harrastukset lapissa vesicrossiin valmistautuminen
Kuvaaja: Botoxriders