• Etusivu
 • Business
 • Sport Resort Ylläs – merkittävä kehityssuunnitelma Ylläksellä

Sport Resort Ylläs – merkittävä kehityssuunnitelma Ylläksellä

Sport Resort Ylläs -projekti on suurin matkailualan kiinteistökehityssuunnitelma Lapissa, 150 000 m2, 10 000 vuodepaikkaa ja 500-600 miljoonaa euroa. Projekti on ainutlaatuinen mahdollisuus hotellioperaattoreille sekä sijoittajille ja kumppaneille, jotka pääsevät muokkaamaan koko matkailukeskuksen tulevaisuutta ja liittymään osaksi alueen valtavaa kasvua.

Iso-Ylläksen toimitusjohtaja Osmo Virranniemi kertoo, että kokonaisuus pitää sisällään kolme hotellia, useita chalet-huoneistoja, golfkentän ja erilaisia vapaa-ajan palvelufasiliteetteja. Projekti lisää alueen vuodepaikkamäärää 10 000 pedillä (+80 prosenttia) ja laajentaa laskettelurinteiden kapasiteettia 60 prosentilla.

Virranniemi ja Reijo Riila ovat Sport Resort Ylläksen perustajia. He ovat kehittäneet kohdetta 30 vuoden ajan pienestä lappilaisesta kylästä suosituksi laskettelu- ja hiihtokeskukseksi.

– 80-luvulta lähtien alueeseen on sijoitettu yhteensä 100 miljoonaa euroa. Meillä on vahvaa paikallista asiantuntemusta ja usko alueen kasvupotentiaaliaaliin.

– Nyt kun Lapin matkailu on tasaisessa kasvussa, on aika seuraavalle isolle askeleelle, kertoo Virranniemi. Tuleva projekti on harppaus eteenpäin – kehittämissuunnitelman toteuttamisen kokonaiskustannukset ovat arviolta 500-600 miljoonaa euroa.

Ylläs on houkutteleva ympärivuotinen matkakohde

Lappi tarjoaa ainutlaatuisia matkailuelämyksiä kesällä ja talvella puhtaassa luonnonympäristössä, ja matkailun liiketoiminta kasvaa tasaisesti.

Ylläs on Suomen suurin hiihtokeskus, jopa 63 rinnettä sekä Suomen paras maastohiihdon latuverkosto. Ylläs sijaitsee aivan kansallispuiston kupeessa, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen kolmanneksi suurin ja kävijämääriltään merkittävä. Ylläksen matkailualue muodostuu tunturialueesta sekä kahdesta kylästä, Äkäslompolosta ja Ylläsjärvestä, kylät yhdistää 15 minuutin matka maisematietä pitkin.

Sijaintinsa vuoksi Ylläksellä voidaan taata lumiolosuhteet koko talvisesongin ajan marraskuusta aina toukokuuhun saakka. Vaikka talvi onkin suurin sesonki, matkailu kesäsesongilla on kehittynyt positiiviseen suuntaan. Visit Ylläs, alueen yritykset ja kunta panostavat kesämatkailun kehittämiseen.  – Ylläs on saavuttanut suosiota maastopyöräilijoiden keskuudessa ja nyt kehittämiseen panostetaan tosissaan. Tavoitteena on, että Ylläksestä tulee Suomen houkuttelevin maastopyöräilykohde ympärivuotisesti, Virranniemi kertoo.

Ylläs tarjoaa sijaintinsa puolesta tilaa ja puhdasta luontoa matkailijoille, mutta sinne on silti helppo saapua. Yksi Ylläksen vahvuuksista onkin saavutettavuus. Kittilän lentokenttä ja Kolarin rautatieasema ovat molemmat noin puolen tunnin ajomatkan päässä.

Matkailu on vakaa bisnes ja kysyntä on kasvussa

Tilastokeskuksen mukaan Ylläksellä rekisteröityi yli 333 000 yöpymistä vuonna 2018. Hieman yli puolet yöpymisistä tuli kotimaisesta matkailusta. Kansainvälinen matkailun suurimpia tekijöitä olivat Iso-Britannia, Sveitsi, Ranska sekä Saksa. Tällä hetkellä Ylläksellä on 19 hotellia ja noin 1 000 huonetta, monet majoitusyrityksistä ovat pieniä. Yksityisomistuksessa olevat mökit eivät rekisteröidy viralliseen tilastoon, ja kokonaiskapasiteetin on arvioitu olevan noin 23 000 vuodepaikkaa.

– Hotellimajoituksen kysyntä on kasvanut paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta tarjonnan määrä on pysynyt aika tasaisena. Nyt hotellimarkkinat Ylläksellä tarjoavat hyviä mahdollisuuksia uudelle kapasiteetille.

Sport Resort Ylläs -projekti hyödyntää kasvupotentiaalin

– Visiomme on , että Ylläs Sports Resort on tulevaisuudessa Pohjois-Euroopan halutuin lomakohde aktiivisille perheille vuoden ympäri, Osmo Virranniemi toteaa.

Alueen master plan on valmis ja linjaa kehittämistä. Suunnitelma sisältää kolme hotellia, useita chaleteja, täysimittaisen golfkentän ja palvelufasiliteettja. Rakennusvoluumi on kokonaisuudessaan on 136 600 m2, ja suurin yksikkö tulisi olemaan Arctic Wellness Hotel. Kunnanvaltuusto on hyväksynyt master planin ja yksityiskohtaisempi kaavoitus tehdään hankkeen edetessä.

– Markkina- ja potentiaalianayysi tehtiin master planin yhteydessä ja esitetyt hotellikonseptit perustuvat näihin suunnitelmiin. Toteutettavuusselvitys tarkempine laskelmineen sekä arkkitehtisuunnittelu on aloitettu. Tulemme hakemaan kumppaneiksi investoreja ja operaattoreita kolmeen hotelliin, kertoo Virranniemi.

Arctic Wellness Hotel 

 • Koko 10 000 m²
 • 150 hotellihuonetta (3.-7. kerroksessa), ylimmässä kerroksessa Skyview-swiitit. Hyödynnetään sensoriteknologiaa unenlaadun mittaamisessa
 • Wellness spa, terveys- ja hyvinvointiaktiviteetteja
 • Investointi n. 30 M€

Ylläs Aurora Iglu Hotel

 • Koko 10 330 m2
 • Aurora Hotel 96 huonetta
 • Mökit 70 huonetta
 • Safari House 18 huoneistoa

Arctic Safari Ice Hotel

 • 9 298 m2
 • Ice Hotel 19 huonetta
 • Safari Hotel 58 huonetta
 • Mökit 66 huonetta
 • Savusauna, allasosasto

Yhteystiedot