Lentämällä Lappiin
Kuvaaja: Terhi Tuovinen | Lapin Materiaalipankki

Miten matkustaa Lappiin?

Vaikka Lapissa avautuukin ihan toisenlainen maailma revontulineen, keskiyön aurinkoineen tai erämaineen, ei se kuitenkaan ole kaukana Etelä-Suomesta tai Keski-Euroopasta. Lappiin pääsee useilla eri tavoilla, ja usein jo itse matkanteko pohjoiseen on elämys.

Lentäen

Lappiin pääsee ympärivuotisesti 6 lentokentän kautta. Pohjoisin sijaitsee Ivalossa, Käsivarressa Enontekiö, keskellä Lappia Kittilä, ja etelässä Rovaniemi, Kemi sekä Kuusamo. Matka pohjoisen taivaan alle Helsingistä kestää vain 1-1,5 tuntia.

Lentojen tiheydet vaihtelevat jonkin verran kausittain, kesällä lentoja on hieman harvemmin, kun taas kiivaimman talvi- ja joulukauden aikana määrä kasvaa huimasti kotimaisten yhteyksien sekä Euroopan suurimmista kaupungeista tulevien suorien yhteyksien ja tilauschartereiden myötä.

Talvikauden kansainväliset yhteydet vaihtelevat vuosittain.

Tsekkaa yhteydet:

Junalla

Junalla pohjoiseen matkustaessasi näet, kuinka Suomen luonto muuttuu arktisemmaksi matkan varrella. Yöjuna Lappiin taas on klassikko, joka jokaisen tulisi kokea. Vaikka matka Etelä-Suomesta onkin suhteellisen pitkä, taittuu se mukavasti makuuvaunussa ja hyvässä tunnelmassa. Vastuullisen matkailijan valinnalla eli junalla pääset Rovaniemelle ja Kemijärvelle ja lännessä Kemiin ja Kolariin. Juna-asemilta on säännöllisiä jatkoyhteyksiä busseilla muille Lapin paikkakunnille ja matkailukeskuksiin. Joihinkin juniin saa mukaan myös oman auton.

Tsekkaa aikataulut ja lippujen hinnat: VR.

Autolla

Autolla tai matkailuautolla matkustavan valittavana on useita pääreittejä, riippuen siitä, miten pitkään haluaa matkallaan viipyä, ja millaisia maisemia nähdä. Suorin reitti Helsingistä Lappiin, E75, kulkee Lahden, Jyväskylän ja Oulun kautta Rovaniemelle, ja siitä eteenpäin aina Jäämerelle asti. Useat Lapin upeimmat käyntikohteet sijaitsevat juurikin E75 tien varrella.

Pohjoiseen pääset myös rannikkoreittiä pitkin joko teiden E18, E8 ja lopuksi E75 kautta, tai Itä-Suomen kautta Valtatie 6 sekä E63 pitkin, jolloin näet matkallasi Lappeenrannan, Joensuun, Kajaanin sekä Kuusamon.

Lapista löydät helposti myös vuokra-auton, katso tarjoajat täältä: