Eliisa Hantula muutto lappiin
Kuvaaja: Tuija Kauppinen

Citysinkusta poromiehen muijaksi

Syksyllä 2012 lääkäri Eliisa Hantula oli kyllästynyt kaupunkielämän kiireyteen ja kaipasi irtiottoa. Tampere vaihtui Sallaan.

Tarkoituksena oli viipyä kuusi viikkoa, mutta opiskeluaikoina Kittilässä syttynyt Lapin kaipuu roihahti uudelleen liekkiin, kun kohdalle sattui poromies, joka vei Hantulan sydämen.

– En olisi koskaan kuvitellut jääväni tänne pysyvästi, mutta en pelkää tarttua tilaisuuteen, kun sellainen sattuu kohdalle. Pähkäillessäni muuttoa pohjoiseen, kuuntelin isoäitini neuvoa: Takaisin pääsee aina!

Takaisin ei kuitenkaan ollut paluuta ja Tampereen kahvila-, teatteri- ja elokuvatarjonta vaihtui Sallassa luonnossa liikkumiseen.

– En ole edes oikein osannut niitä kaivata.

Suurin ”kulttuurishokki” oli se, että kaikki tiesivät uuden asukkaan ennen kuin hän oli ehtinyt edes itse esittäytyä.

– Minuun suhtauduttiin ehkä työnikin puolesta hyvin kunnioittavasti.

Tottuminen Lapin pitkiin etäisyyksiin vei myös aikansa. Nyt ostosmatka kahden tunnin ajomatkan päähän Rovaniemelle ei tunnu missään.

PARASTA OVAT IHMISET

Terveyskeskuslääkärinä toimiminen Sallassa on Hantulan mielestä ollut paljon mukavampaa kuin etelässä.

– Ihmiset ovat tässä työssä parasta. He ovat ihanan maanläheisiä, maalaisjärkisiä ja nöyriä elämän edessä. Eivät lainkaan niin ”kädettömiä” kuin mihin olin tottunut.

Hantula on erikoistumassa geriatriaan, johon liittyvistä opinnoista osan voi tehdä Sallasta käsin. Erikoistumiseen vaadittavat työjaksot vievät hänet jatkossa Rovaniemelle ja Ouluun.

– Työ vanhusten parissa on lähellä sydäntäni.

TOISENLAISTA KIIRETTÄ

Vapaa-ajallaan Eliisa Hantula ulkoilee koiran kanssa, hiihtää, pelaa sählyä ja valmentaa koripallojunioreita.

– Meillä on täällä Sallassa erinomaiset liikuntamahdollisuudet myös sisäliikuntaan erilaisista jumpparyhmistä sählyyn ja kuntosaliin. Välillä tuntuu, että on niin paljon tekemistä, että on sama kiire kuin Tampereella.

Tuoreen äidin elämässä on nyt toisenlaista kiirettä.

– Onhan tämä melkoinen lintukoto kasvattaa lasta. Minusta on mukava, että lapsestani tulee lappilainen ja nämä tunturimaisemat ovat hänen lapsuuden maisemiaan.