Esa asuminen lapissa
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Lappia kannattaa kokeilla - päiväkoti Asemapäällikön johtaja Esa Majava

Puujuna kakluunin päällä, kitaroita seinällä, räsymattoja lattioilla, keskellä lattiaa muhkea sohva tyynyineen, yläkerrassa vanhan ajan pulpetteja ja leikkipuoti kassakoneineen.

Esa Majavan työpaikka ei totisesti ole totinen toimisto vaan luovuutta ja lämpöä huokuva päiväkoti Asemapäällikkö. Vuonna 1909 rakennettu talo itsessään on täynnä historiaa.

1990-luvun alussa Majava taisteli yhdessä vanhempien kanssa tilan päiväkotikäyttöön, jota varten nuorten palvelukeskus ja Rovaniemen kaupunki tekivät talossa mittavan remontin.

– Nyt voin ylpeänä sanoa, että olemme kaupungin suosituin yksityinen päiväkoti. Opetusministeriön virkamies sanoi Rovaniemellä käydessään, että päiväkotimme brändi tunnetaan Etelä-Suomessa asti, Majava kertoo ylpeänä.

Leikkivä johtaja, luova yrittäjä

Majava on päiväkodin johtaja, mutta osallistuu lasten leikittämiseen ja päiväkodin päivittäisiin askareisiin samalla tavalla kuin päiväkodin muukin henkilökunta.

– Kerron lapsille tarinoita, jotka kumpuavat omasta lapsuudestani.

Majavan juuret ovat vahvasti Ounasjokivarren mummolassa, jossa pikku-Esa kuunteli korvat höröllä aikuisten juttuja. Ei ihme, että miehestä tuli supliikki tarinankertoja ja taitava trubaduuri, joka tekee itse musiikkia ja kiertää kitaran kanssa tarinoimassa erilaisissa tilaisuuksissa myös työn ulkopuolella.

57-vuotias Majava on asunut Rovaniemellä koko ikänsä Jyväskylässä vietettyjä opiskeluvuosia lukuun ottamatta.

– Kun ensimmäinen lapseni ilmoitti tulostaan, palasimme takaisin Rovaniemelle. Veri olisi vetänyt joka tapauksessa takaisin ennemmin tai myöhemmin. Rovaniemellä koen olevani kotona.

Majava työskenteli useissa rovaniemeläisillä päiväkodeissa, kunnes vuonna 2000 hänestä tuli kaupungin ensimmäinen henkilöstöyrittäjä. Kolmen vuoden kokeilun jälkeen Majava irtisanoutui ja ryhtyi itsenäiseksi yrittäjäksi päiväkoti Asemapäällikössä.

Laatua lapsille

Majavan kasvatusfilosofia tiivistyy kolmeen sanaan: sydäntä, syliä ja lämpöä. 38 lapsen musiikki- ja draamapäiväkodissa korostuu yksilöllisyys.

– Ohjaamme kerrallaan korkeintaan kahta lasta kunkin lapsen tarpeista ja tilanteesta riippuen. Leikille jää paljon tilaa ja kaikki opetus tapahtuu leikin kautta.

Majava vie päiväkotinsa lapsia säännöllisesti kaupungin kulttuuritapahtumiin teatterista musiikkiesityksiin. Päiväkodissa valmistellaan myös omia esityksiä.

Maailmalla matkaillessaan Majava on vakuuttunut Lapin loistavasta imagosta. Mies iloitsee myös siitä, että Rovaniemen kaupungin maine lapsiystävällisenä kaupunkina ei ole vain sanahelinää.

– On hyvä, että ryhmäkokoja ei ole suurennettu eikä subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen ole puututtu.

Liigatason kaukalopallotuomarina ja muotokuvien maalaajanakin kunnostautunut Majava ei epäröi tarttua tilaisuuksiin, kun ne kohdalle sattuvat ja suosittelee sitä muillekin:

– Lappia kannattaa kokeilla!

 

Esa ja lapset asuminen lapissa
Kuvaaja: Terhi Tuovinen