Pohjoisen auto yrittäminen Lapissa
Kuvaaja: Tuija Kauppinen

Autokauppaa kolmella paikkakunnalla

Ranualaisella Ville Hanhisuannolla on monta syytä hymyyn.

Autokauppaa Ranualla vuodesta 2011 tehnyt 28-vuotias mies pokkasi huhtikuussa Lapin Vuoden nuori yrittäjä –palkinnon.  Palkintoperusteluissa Hanhisuantoa kiiteltiin rohkeudesta.

Kun viisi vuotta sitten aloitin, epäilijöitä riitti.  Monikaan ei uskonut, että autokauppa voisi pienellä paikkakunnalla kannattaa, olihan talouden tila silloin mitä oli, Hanhisuanto muistelee.

Hanhisuanto osoitti epäilykset vääriksi, sillä yritys on kasvanut voimakkaasti ja laajentunut Rovaniemelle sekä Ouluun.  3,2 miljoonan liikevaihtoa tekevän Pohjoisen Auto Oy:n talous on esimerkillisessä kunnossa ja työntekijöiden määrä on kasvanut yhdestä yhdeksään.

Olemme tehneet paljon töitä pienellä porukalla, joten kyllä palkinto kuuluu koko porukalle, Hanhisuanto kiittelee tiimiään.

Oppia pienestä pitäen

Hanhisuanto on oman lapsuudensa unelma-ammatissa. Autot ovat kiinnostaneet häntä jo pienestä pojasta saakka. Oma vaikutuksensa lienee ollut myös sillä, että Hanhisuannon isä toimi aikoinaan autokauppiaana.

Opiskeltuaan logistiikan perustutkinnon Lapin ammattiopistossa, Hanhisuanto päätyi töihin erilaisia pienkoneita ja varaosia myyvään Tarvikekeskukseen. Miehelle annettiin vastuuta, johon hän tarttui yrittäjämäisellä asenteella.

– Opin siellä niin paljon, että askel oman yrityksen perustamiseen oli varsin helppo päätös.

Matkan varrella eteen tulleet haasteet eivät ole Hanhisuantoa lannistaneet vaan päinvastoin innostaneet kovasti eteenpäin. Edes kova kilpailu ei miestä hirvitä.

– Keskityn täysin omaan tekemiseeni ja teen sen niin hyvin kuin vain osaan.

Yrittäjäystävällisyys nousussa

Asenne yrittäjyyteen on Hanhisuannon mielestä tehnyt valtavan loikan positiiviseen suuntaan viimeisen parin vuoden aikana. Kiitosta saavat niin Ranuan kunta, Lapin yrittäjien puheenjohtaja kuin yrittäjäkollegat.

– Kuntaan on tullut paljon uusia yrittäjiä. Minullakin on paljon yrittäjätuttuja, joiden kanssa vaihdetaan ajatuksia.

Kahden lapsen isänä Hanhisuanto  on erittäin tyytyväinen asuinkuntaansa. Terveydenhuolto ja lasten päivähoito toimivat ja harrastusmahdollisuudet ovat erinomaiset.

Hanhisuannon oma harrastuskin liittyy autoihin. Hän ajaa rallia F-rallisarjassa, joka on Suomen suosituin rallin harrastesarja. Menestystä on kunnianhimoiselle miehelle tullut sieltäkin.

Vaikka Hanhisuoannon yritys on voimakkaassa kasvussa ja toimipisteet eri paikkakunnilla vaativat jatkuvaa matkustamista, ei Lappi lähde miehestä.

– En tule ikinä muuttamaan täältä pois, mies vakuuttaa leveä hymy huulillaan.

Lapissa yrittäminen pohjoisen auton yrittäjä
Kuvaaja: Tuija Kauppinen
Pohjoisen auton yrittäjä lapissa yrittäminen
Kuvaaja: Tuija Kauppinen