Ohjaaja Jussi Hiltunen yrittäminen Lapissa
Kuvaaja: Jussi Hiltunen

Ohjaajan uran luomista pohjoisesta käsin

Rovaniemeläisen elokuvaohjaajan ja käsikirjoittajan Jussi Hiltusen ensimmäinen pitkä elokuva, Armoton maa, sai ensi-iltansa 20. tammikuuta 2017 ja keräsi Suomen elokuvateattereihin jo yli 30 000 katsojaa. Jussi on syntyperäinen rovaniemeläinen, joka on pyrkinyt kohti unelmaansa aina ala-asteikäisestä lähtien.

Monet elokuva-alalla uraa luovat lähtevät Helsinkiin, jossa suurin osa koko Suomen elokuva-alasta sijaitsee. Jussi on pystynyt luomaan uraansa Rovaniemeltä käsin, jossa hän edelleen asuu ja työskentelee. Myös opinnot Jussi kävi pohjoisessa. Hän opiskeli medianomiksi Kemi-Tornion Ammattikorkeakoulussa, nykyisessä Lapin AMK:ssa. Jussille Lappi on koti, joka on hyvä juuri tällaisenaan.

– Lapissa on hyvä elää, en kaipaa muualle. Toki aina on asioita, jotka voisivat olla toisin, mutta niiden alituinen pohtiminen ei tunnu tärkeältä. Olen aina seurannut vaistojani. Näin jälkeenpäin ajateltuna oli ehkä rohkea päätös tavoitella elokuvauraa täältä pohjoisesta käsin. En kuitenkaan koe, että päätös vaati minulta erityistä rohkeutta. Jos voin toteuttaa unelmani täällä, miksi minun tulisi lähteä jonnekin muualle.

Jussin elokuvat sijoittuvat usein Lappiin, mikä on luontaista ohjaajalle, joka on asunut koko ikänsä pohjoisessa. Inspiraatio syntyy vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa. Meneillään on useita kiinnostavia projekteja, joista yksi on Making Movies Oy:n tuottama Väkivallan miehiä. Käsikirjoitusvaiheessa oleva elokuva sijoittuu nykypäivään, mutta perustuu 70-luvulla tapahtuneeseen työtapaturmaan Rovaniemellä.

– Isoisäni oli paikallinen poliisi. Hänen käsiinsä kuoli mies hotelli-ravintola Lapinportissa. Elokuva kertoo syyllisyydestä sekä väkivallan siirtymisestä sukupolvelta toiselle.

Elokuvantekijöiden keskuudessa on tavallista kiertää festivaaleilla, matkustella ja verkostoitua. Työn luonteeseen kuuluu, että ollaan paljon poissa kotoa. Vaikka Jussin intohimo on elokuva, viettää hän vapaa-aikansa perheensä kanssa, johon kuuluu kaksi pientä lasta.

– Lapsien kanssa vietetty aika on tärkeää henkistä pääomaa. Vaihe, jonka voin elää vain kerran. Elokuvantekijän ja isän roolien yhdistäminen on luonnistunut toistaiseksi hyvin.