Yrittäminen Lapissa Giellajohka
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Giellajohka tarjoaa elämyksiä keskellä Lapin erämaata

Inarin pohjoisosassa, lähellä Utsjoen kunnan rajaa, sijaitsee Anitan ja hänen lastensa Annin ja Jounin perheyritys, Giellajohka. Puolitoista vuotta sitten Järvelinin perheen ostama majoitus- ja ravintola-alan yritys Lapissa tarjoaa mahdollisuuden rauhoittumiseen keskellä erämaata. Lähimpään naapuriin on kymmenen kilometrin matka.

– Kesällä enemmistö kävijöistä on kotimaisia matkailijoita, kalastajia ja karavaanareita. Talvimatkailijat tulevat kauempaa. Paikka on erityisesti omatoimimatkailijoiden suosiossa, Anita kertoo.

Vaikka perheyrityksen perustamisesta oli puhuttu jo pidempään, Giellajohka oli ensimmäinen yritys, jota käytiin katsomassa.

– Jouni soitti, että nyt on myytävänä yritys, jossa hinta-laatusuhde on kohdallaan ja vieressä virtaa hyvä kalajoki. Olimme yhtä mieltä siitä, että paikassa on potentiaalia, Anita muistelee.

Yhteinen tahtotila ja oikean paikan löytyminen johtivat yrityskauppoihin ja vuosi sitten koko perhe muutti pohjoiseen.

– Meille kaikille jäi hyvä tunne paikasta. Myös edellisellä omistajalla oli kova luotto meihin. Se auttoi meitä päätöksenteossa, Anita kertoo.

Ensi kaudeksi majoituskapasiteetti kasvaa kolmella jokirantaan rakennettavalla mökillä. Mökkeihin rakennetaan lasiseinä pohjoiseen päin, jolloin revontulia sekä vieressä virtaavaa Kielajokea voi ihastella mökistä käsin.

Myös ohjelma- ja ravintolapalvelut ovat järjestetty luontoa kunnioittaen. Kaamasmukassa asuvan poronhoitajan luona pääsee tutustumaan paikalliseen elinkeinoon ja pilkkiretkillä asiakas viedään kalapaikkojen ääreen. Lumikenkiä ja suksia saa lainaksi. Ravintola tarjoaa ruokaa, jonka perustana ovat lähiluonnon puhtaat raaka-aineet.

Yhteiset reissut ulkomailla ovat antaneet näkemystä ja kokemusta asiakkaiden kohtaamiseen. Asiat tehdään joustavasti ja yksilöllisesti, ihmistä arvostaen.

– Ihminen on arvokas. Teemme kunnianhimoisesti töitä sen eteen, että jokainen asiakkaamme kohdataan yksilöllisesti ja hänellä on hyvä olla. Meille on iso asia, että joku on matkustanut kaukaa juuri meidän luo, Anita ja Anni kertovat.

Yrittäminen Lapissa Giellajohka kyltti

Pohjoinen yllätti positiivisesti

Rovaniemeltä kotoisin olevalle perheelle Lappi on tuttu paikka. Silti yrittäminen Lapissa sekä pysyvä muutto Giellajohkaan mietitytti erityisesti pitkän, kylmän talven ja erämaisen sijainnin vuoksi. Talvi yllätti kuitenkin positiivisesti ja yhdessä sopien aikaa jää myös omille menoille. Annin salibandyharrastus vie naisen aika ajoin Rovaniemelle. Jouni kiertää bändinsä Reindeer Kalashnikovin kanssa ja kulkee paljon kalareissuilla. Anita nauttii luonnosta.

– Meidät otettiin todella hyvin vastaan täällä. Asiakkaita on ollut paljon ja paikalliset ovat käyneet tutustumassa meihin. Luonto tekee onnelliseksi. Kun kävelee vaaran päälle, niin siellä ei ole mitään ihmisen rakentamaa. Kettu juoksee pihalla ja lintulaudalta on bongattu monta eri lintulajia, naiset iloitsevat.

Parasta perheyrityksessä on, että tärkeimpien ihmisten kanssa saa olla päivittäin tekemisissä. Jokainen saa olla oma itsensä ja töitä tehdään täysillä yhteisen tavoitteen eteen.

– Täällä ei ole samanlaista kiirettä kuin kaupungissa. Toinen ihminen nähdään lahjana ja ihmiset pysähtyvät oikeasti juttelemaan, Anita toteaa.

Tulevaisuuteen yrittäjät suhtautuvat luottavaisesti. Pienillä yrityksillä on oma paikkansa alalla ja kysyntää riittää. Monet matkailijat haluavat majoittua pienempiin paikkoihin pohjoisessa, jossa luonto on aivan lähellä.

– Vaikka rakennammekin lisää mökkejä ja kehitämme palveluita, haluamme pitää paikan pienenä ja teemme kaiken ympäristöä kunnioittaen, Anita ja Anni kertovat.

Yrittäminen Lapissa Giellajohkan yrittäjät
Kuvaaja: Terhi Tuovinen
Yrittäminen Lapissa Giellajohkan maisemia
Kuvaaja: Terhi Tuovinen