Ailo - pienen poron suuri seikkailu
Kuvaaja: MRP Matila Röhr Productions, Courtesy of Ailo's Journey

8+1 elokuvaa, jotka vievät Lappiin kotisohvaltasi

Lappiin pääsee hetkeksi hyppäämällä esimerkiksi seuraavien elokuvien matkaan.

Peltsin Lappi ja Eränkävijät ovat monille suomalaisille Lapin ystäville tuttuja sarjoja, mutta Lapissa kuvataan jatkuvasti sarjojen ja dokumenttien lisäksi myös fiktiota. Mun Lappi kokosi 8+1 elokuvan listan, jonka avulla pääsee verkon suoratoistopalveluiden kautta kotisohvalta hetkeksi Lappiin.

1. Aurora

2019 | K 12

Rovaniemeläislähtöisen Miia Tervon ensimmäinen pitkä elokuva Aurora on kerännyt hurjan määrän kehuja, ja aivan syystä! Vuonna 2020 elokuva on ehdolla peräti 13 Jussi-palkinnon saajaksi.

Draamakomediassa Mimosa Willamon esittämä Aurora lupaa etsiä turvapaikanhakija Darianille (Amir Escandari) vaimon, jotta Darian saisi jäädä Suomeen tyttärensä kanssa. Huumori on rujoa, tapahtumat rankkoja ja elokuva vakuuttava.

Aurora on vuokrattavissa muun muassa Elisa Viihteestä.

2. Latu

2018 | K 7

Mun Lapin listan ainoa dokumentti kertoo lappilaisista isästä ja pojasta, joista ensimmäinen haluaa tehdä jälkimmäisestä kovan tason kilpahiihtäjän. Pojalla vaan alkaa motivaatio rakoilla. Ohjaaja Otso Alanko kuvasi Heikki ja Hannu Haapamäkeä vuosina 2014-17, viettäen perheen seurassa noin sata päivää. Koskettava, haikea ja voimakas dokumentti kaikessa vähäeleisyydessään!

Latu löytyy Yle Areenasta.

3. Ailo – pienen poron suuri seikkailu

2018 | K7

Lapissa kuvattu ranskalais-suomalainen fiktiivinen luontoseikkailu Ailo-poron ensimmäisestä vuodesta Lapin luonnossa. Komeita maisemia, Lapin eläimiä ja eläinsatu samassa paketissa!

Ailo on vuokrattavissa esimerkiksi Elisa Viihteestä.

4. Kaikella rakkaudella

2013 | K 12

Matti Ijäksen väkevässä, Lappiin ja Jäämeren maisemiin sijoittuvassa draamassa valokuvaaja Toivo Vaarala (Sampo Sarkola) rakastuu Ansaan (Krista Kosonen) ja ystävystyy tämän ex-mieheen (Tommi Korpela). Hahmot ovat luontevia ja elokuva elämänmakuinen.

Kaikella rakkaudella ostettavissa ainakin Microsoft Storesta.

5. Poika ja ilves

1998/2019 | K 7

Isä (Antti Virmavirta) ja 12-vuotias Tomi (Konsta Hietanen) muuttavat etelästä Lappiin, jossa eläintutkija-isän tehtäväksi on annettu kokeilla kesyn ilveksen sopeuttamista luontoon. Asiat eivät kuitenkaan mene putkeen, vaan Leevi-ilvekseen kiintyneelle Tomille tulee tupenrapinat.

Digitaalisesti restauroitu versio elokuvasta löytyy Yle Areenasta.

6. Eatnanvulos Lottit – Maan sisällä linnut

2018

Lyhyt tanssielokuva, jossa esiintyvät saamelaiset balettiopiskelijat Birit ja Katja Haarla. Melankolisessa teoksessa pohditaan Saamenmaan omistajuutta. Vaikka teema on iso, ei sitä kannata säikähtää vaan katsoa teos vaikka vain tanssista ja luonnosta nauttien.

Teos on katsottavissa Yle Areenassa.

7. Lapin kullan kimallus

1999

Åke Lindtmanin 1800-luvun loppupuolelle sijoittuvassa Lapin kultaryntäyksestä kertovan Lapin kullan kimalluksen pääosissa ovat Pirkka-Pekka Petelius sekä Vesa Vierikko. Samoissa kuvauksissa tehtiin myös kolmiosainen, saman niminen tv-sarja.

Katso Lapin kullan kimallus Yle Areenasta.

8. Mestari Cheng

2019 | K 7

Pitkälti Kittilän Raattamassa kuvatussa Mestari Chengissä kulttuurit kohtavat ruuan, ystävyyden ja rakkauden kanssa samassa pöydässä. Kiinalainen huippukokki päätyy Mika Kaurismäen ohjaamassa elokuvassa syrjäiseen lappilaiskylään ja miehen keitokset mullistavat kyläläisten elämän.

Mestari Cheng on vuokrattavissa muun muassa Elisa Viihteessä.

Bonus: War

2019

Vuoden 2019 tuottoisinta Bollywood-elokuva Waria kuvattiin ympäri maapalloa ja myös Lapissa! Elokuva kertoo Intian tiedustelupalvelun agentista, joka saa tehtäväkseen eliminoida kaidalta tieltä loikanneen entisen mentorinsa. Budjetti on iso ja meno täyttä tykittelyä!

War löytyy Amazonin Prime Video -suoratoistopavelusta.