Heidi and Sirly Aurora Estate Inari
Kuvaaja: Marko Vasara

Aurora Estaten yrittäjäkaksikko luo uuden luksuskohteen Inariin

Sirly Schinmann ja Heidi Seikkula ovat vakiinnuttaneet paikkansa luksusmatkailun ammattilaisina. Ystävysten Ylläsjärvelle perustama Aurora Estate valittiin 2018 Euroopan parhaaksi uudeksi hotelliksi Boutique Hotel Awards -kilpailussa.

Nyt Schinmannin ja Seikkulan vahva visio on viemässä heitä kohti uutta unelmien täyttymystä: he pääsevät toteuttamaan Inariin luksushotellia, ja rahoittajia hankkeella on sekä kotimaasta että ulkomailta.

– Sain Linkedin kautta tiedustelun, olisiko meillä aikaa keskustella yhteistyöstä. Rahamarkkinakeskus oli vuokrannut Inarista tontin hotellille ja rahoittajaehdokkaita oli tuossa vaiheessa kaksi. Mahdollisia operaattoriehdokkaita oli muitakin, mutta konseptimme sai myönteisen vastaanoton, Sirly Schinmann kertoo.

Lloyd Amsdon on yksi tunnetun Watchfinder-yhtiön perustajista. Hänellä on parin vuosikymmenen kokemus muun muassa kelloalan verkkokaupan, digitalisaation, markkinoinnin ja brändäyksen kehittämisestä. Sunday Timesin mukaan Lloys Amsdonin yhtiö on ollut 100 nopeimmin kasvavan yhtiön joukossa kolmena vuonna peräkkäin ja tuloksen kasvu on ollut voimakasta.

Naiset tapasivat kesällä brittimiljonäärin, joka vakuuttui heidän osaamisestaan. Amsdonin elämäntyönä on luksus, ja hän on ihastunut Lapin luontoon ja sen mahdollisuuksiin. Amdson on arvioinut, että hän osaa tunnistaa, milloin jossakin asiassa on menestyksen mahdollisuus ja silloin mahdollisuuteen on tartuttava.

Nyt hän haluaa varmistaa, että Aurora Estate Inari toteutuu aikataulussaan ja entistä useammat ihmiset pääsevät nauttimaan Lapista, saavat parasta mahdollista palvelua ja tarvittaessa yksityisyyttä.”Olen käynyt kohteessa kahdesti ja nauttinut alueen aktiviteeteista”, Lloyd Amsdon sanoo.

Toisena sijoittajana on inarilainen yrittäjä, toimitusjohtaja Antero Ylävaara, joka tunnetaan muun muassa Saariselän Kuukkelin kauppiaana.

Hotellin kustannusarvio on 7,9 miljoonaa euroa.

Korkea laatu ja palvelutaso

Aurora Estate syntyi hieman vahingossa. Ylläsjärven alueen yrittäjäpariskunta Johanna Koivumaa ja Tomi Viuhkola aikoivat rakentaa hirsikehikosta saunan ja ehkä tilausravintolan, mutta päättivätkin vuokrata paikan ennen kuin se valmistui.

Useissa Ylläksen ravintoloissa työskennelleet Sirly Schinmann ja Heidi Seikkula olivat huomanneet, että heillä oli samanlaisia ajatuksia siitä, minkälaista palvelua Lapissa vierailevien ja paikallisten pitäisi saada. Heillä oli halu tehdä jotakin omaa ja erilaista, joka jättäisi Lapin matkailuhistoriaan pysyvän jäljen.

– Tulijoita olisi ollut muitakin, mutta meidän liiketoimintaideamme oli ehkä pisimmälle viety ja esityksemme muun muassa rahoittajille vakuuttavia, joten vuokrasimme tämän paikan kymmeneksi vuodeksi, toimitusjohtaja Heidi Seikkula kertoo.

Alun perin Aurora Estatesta piti tulla 150 neliön rakennus, mutta se laajeni 350 neliöön. Heidi Seikkula ja Sirly Schinmann ovat itse sisustaneet seitsemän uniikkia huonetta ja 50-paikkaisen fine dining-ravintolan.

Aurora Estate avattiin joulukuussa 2015. Naiset pääsivät mukaan jo seuraavana vuonna pk-yrittäjille tarkoitettuun Kasvu Open -sparraukseen. – Se antoi meille hyvät edellytykset kasvuun. Saimme muutaman päivän aikana huippusparrausta ja löysimme omat vahvuutemme. Aurora Estaten konsepti perustuu korkeaan laatuun ja henkilökohtaiseen palveluun, Sirly Schinmann toteaa.

Molemmat naiset omistavat puolet Aurora Estate Oy:stä. Päätökset he tekevät yhdessä, mutta muuten työnjako on selkeä: Sirly Schinmann on taiteilija, joka vastaa keittiöstä ja markkinoinnista ja Heidi Seikkula hoitaa ravintolasalin, hotellin, saunatilat ja talouden.

Alku ei ollut helppoa. Ei siitäkään huolimatta, että virolaissyntyinen Sirly Schinmann oli jo tullut suurelle yleisölle tunnetuksi ensimmäisestä Master Chef -televisio-ohjelmasta. Ensimmäisinä vuosina työpäivät olivat pitkiä, mutta nyt vastuuta on annettu entistä enemmän henkilökunnalle. Kolmas tilikausi ylsi jo 425 000 euron liikevaihtoon ja voitolliseen tilinpäätökseen.

– Aluksi oli pakko tehdä paljon itse siivouksesta ja saunan lämmittämisestä alkaen, sillä tämä yritys on luotu tyhjästä pankkilainalla ja starttirahalla. Lähdemme keväällä kiertämään kaikki isot messut ja markkinoimaan Inarin kohdettamme, joten osaava henkilökuntamme saa vastata tämän paikan toiminnasta, Heidi Seikkula sanoo.

Sirly Schinmann tekee usein privaattikeikkoja yrityksille tai yksityishenkilöille keittiömestarin ominaisuudessa. Private Chef -työkeikka voi viedä hänet viikoksi tunturikohteiseen palvelemaan asiakkaita. – Ja eräskin asiakas oli niin tyytyväinen, että kutsui meidät privaattikeikalle syntymäpäivilleen Portugaliin. Onhan se luksusta myös meille, Sirly Schinmann naurahtaa.

Luonto ja rauha viehättävät

Brittisijoittaja Lloyd Amdson nauttii Lapin luonnosta. Hän on muun muassa intohimoinen kalastaja, ja sekin on luksusta, kun kansainvälisen rahamaailman edustaja pääsee Lapin rauhaan.

Heidi Seikkula on kotoisin Pellosta, joten hänen lapinrakkautensa tulee jo äidinmaidosta. Virolaisen Sirly Schinmannin on juurruttanut Ylläksen maisemiin sieltä löytynyt Aleksi-puoliso.

Molemmat naiset ovat matkustaneet ahkerasti eri puolilla maailmaa, mutta Lapissa on koti. – Olen täällä saanut Aleksin ja Heidin kautta ison perheen. On uskomatonta, miten voi jokin paikka tuntua niin omalta kodilta, mutta kuulun tänne, täällä on ihmisen hyvä olla, Sirly Schinmann perustelee.

Naiset eivät voisi kuvitella vievänsä konseptiaan eteläiseen Suomeen. – Luonto ja rauha sekä puhtaus ovat myyntivaltteja, joita ei ole muualla. Jos meidän pitäisi joskus lähteä täältä, me menisimme Ruotsin tai Norjan pohjoisosiin, he vakuuttavat.

Naiskaksikko hehkuttaa Lapin mutkattomuutta yrityksen toimintaympäristönä. Kun toimijoita on vähän, verkostojen luominen on luontevaa ja nopeaa. Samanhenkiset yrittäjät löytävät toisensa, olipa kysymys sitten raaka-aineiden toimittamisesta tai lisäpalvelujen ostamisesta omille asiakkaille.

– Eettiset näkökulmat ovat meille tärkeitä. Suosimme maakunnan tuottajia ja lähiruokaa. Villisorsa tulee Ruotsista ja se saattaa kummastuttaa asiakkaitamme, mutta kun kerromme, että näin raaka-aine tulee lähempää kuin vaikka Oulusta tai Helsingistä, he ymmärtävät sen, Heidi Seikkula selventää.

Heidi Seikkula vastaa ravintolan viinitilauksista. Ne hän pyrkii hankkimaan myös kestävän kehityksen periaatteella ja suurin osa viineistä hankitaan Euroopasta. – Talon viini tulee italialaiselta Fontanafreddan tilalta, jossa ympäristönsuojelu on merkittävä arvo. Laadukas ruoka vaatii laadukkaat viinit.

Inarin hotelli ja investointi etenee nopeasti

Aurora Estate Inarin suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa ja hotelli valmistuu vuonna 2021. Juutuanjoen rannalle rakennettavaan hotelliin tulee 41 huonetta ja 140-150-paikkainen ravintola, joka hyödyntää Ylläsjärven hotellin tapaan paikallisia, laadukkaita raaka-aineita. Chefs Table avaa asiakkaille keittiömestarin salaisuudet eli asiakkaat pääsevät seuraamaan keittiömestareiden työskentelyä. Arkkitehtinä on useita Lapin kohteita suunnitellut Kari Lappalainen, ja hotelli on jo ulkonäöltään ainutlaatuinen.

– Inarissa en ehkä enää itse kerää marjoja ja sieniä ravintolan keittiöön, eikä äiti tule keittämään marjoista hilloa talven aamiaistarjoiluun, mutta sielläkin otamme selvää, mistä raaka-aineet tulevat ja kuka marjat ja sienet kerää, Sirly Schinmann suunnittelee.

Tällä hetkellä Aurora Estaten asiakkaista valtaosa on Euroopasta eli muun muassa Sveitsistä, Italiasta, Saksasta ja Hollannista. Myös Inarin uuden hotellin markkinointi keskitetään eurooppalaisiin. – Konseptimme toimii parhaiten eurooppalaisille asiakkaille, joskin ilman markkinointiakin olemme palvelleet Singaporesta ja Amerikasta saapuvia turisteja. Keskitymme luksusmatkailijoihin Inarissakin ja luotamme siihen, että tällä konseptilla on iso kasvumahdollisuus lähivuosina, Sirly Schinmann toteaa.

Naiset aloittavat Inarin kohteen markkinoinnin Berliinin, Cannesin ja Helsingin matkamessuilla sekä hieman kaukaisemmilla Singaporen että Hong Kongin messuilla. – Tavoitteemme on, että käyttöaste on riittävän korkea heti, kun hotelli avataan, hän jatkaa.

Naiset julkaisevat ensi vuonna kokkikirjan Auroran herkut, jossa he auliisti jakavat osaamistaan. Sirly Schinmann jatkaa tv-kuvauksia C´moren urheilukanavalle, mutta yrittäjän kiireiden vuoksi ruokavinkit kuvataan Ylläksellä. Lisäksi he neuvottelevat Pentikin kanssa oman astiasarjan toteuttamisesta. Kokkikirjaa ja astiastoa on tarkoitus myydä oheistuotteena myös Inarissa.

Sirly Schinmannin mielestä varakkaita ihmisiä on maailmalla aina, ja he haluavat tulla Lappiin kokemaan jotakin ainutlaatuista ja saamaan luksuspalvelua.

Julkaistu 9/2019