Sami concert in Lapland Finland

Lapin must-see kesätapahtumat

Kuinka ottaa ilo irti Lapin kesästä, kun valoa riittää 24/7? Mallia kannattaa katsoa paikallisista ja hypätä mukaan nauttimaan lukuisten Lapin kesätapahtumien tunnelmista. Mutta varaudu: kun valoa riittää ympäri vuorokauden, voivat juhlat kestää läpi yön!

Mikä sopisikaan paremmin lämpimään kesäiltaan kuin livemusiikki? Entä olisiko parempaa tapaa viettää aurinkoista päivää kuin aito markkinahumu paikallisine herkkuineen ja käsitöineen? Urheiluhullu haluaa luonnollisesti saada tapahtumissakin hien pintaan ja adrenaliinin jylläämään – satoi tai paistoi.

Lapin kesätapahtumista löytyy kaikkea tätä. Vilkaise alla olevat poiminnat, jos haluat jotain ekstraa Lapin lomallesi.

Taide, kulttuuri ja musiikki

Hiljaisuus-Festivaali 6.–10.6.2018 tuo kuvankauniiseen Kaukosen kylään, aivan Kittilän kupeeseen, kansainvälisestikin kiinnostavimmat esityksen ja taiteilijat.

Legendaariseen maineeseen noussut Sodankylän Elokuvajuhlat 13.–17.6.2018 kerää niin elokuvan harrastajat, maailmanluokan ohjaajat kuin muutkin ainutlaatuisesta tunnelmasta osansa haluavat yhteen jo 33. kerran.

Suomen ja Ruotsin rajajokea kohti ylävirtaa matkaavassa, monitaiteisessa kulttuuritapahtumassa Väyläfestivaali 21.6.–1.7. esiintyy artisteja Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.

Kemijärven yöttömät yöt 6.–8.7. villitsee iskelmäkansaa läpi viikonlopun.

Sallainen Rock 20.–21.7.2018. Musiikkifestarit keskiyön auringon alla, keskellä ei mitään.

Pyhä Unplugged 2.–5.8.2018. Suomen rakastetuimmat artistit täyttävät Pyhätunturin puoliakustisilla esityksillään. Tapahtuman taiteellinen johtaja Mato Valtonen on 20. juhlavuoden kunniaksi koonnut artistikattauksen, joka pitää sisällään jotain tuttua Unplugged-vuosien varrelta ja jotain tunturissa täysin ennenkuulematonta.

Satama Open Air 3.–4.8.2018. Kemiin saapuu jälleen esiintymään vaikuttava joukko Suomen ykkösartisteja.

Simerock 10.–11.8.2018. Joulupukin kotikaupungissa Rovaniemellä järjestettävät festarit eivät jätä kylmäksi.

Alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis Idja 17.–19.8.2018 Inarissa on Suomen ainoa saamelaismusiikkiin keskittyvä festivaali. Inarin välitön tunnelma ja upeat esiintyjät hurmaavat kävijät vuodesta toiseen.

Kesä on hyvä lopettaa Sompiorockiin syyskuun toisena viikonloppuna Savukoskella (tai jossain hevon jeerassa, kuten he itse ilmaisevat).

Concert in Finland in summer
Kuvaaja: Teppo Seppa | Lapland Material Bank

Markkinat

Perinteiset Posion Muikkumarkkinat 14.–15.7.2018 tarjoavat kävijöille aitoa markkinatunnelmaa.

Ranuan Hillamarkkinat 4.–5.8.2018 on järjestetty jo 44 vuoden ajan. Ohjelmaan kuuluu vuosittain muun muassa Hillatytön ja Marjatohtorin kruunaaminen sekä moottorisahaus- ja puutavaran lastauskilpailut. Lisäksi tarjolla ranualaisia perinneruokia ja käsitöitä, sekä paljon muuta.

Rovaniemen Wanhat Markkinat 17.–19.8.2018 on Suomen suurin vapaaehtoisvoimin toteutettu hyväntekeväisyystapahtuma. Markkinat tuovat vuosittain historian siipien havinaa Rovaniemen keskustaan.

Rovaniemi Old Market in Finland
Kuvaaja: Lapland Material Bank

LIIKUNTATAPAHTUMAT

Nuts Ylläs Pallas 13.–14.7.2018 on arvostettu polkujuoksutapahtuma Tunturi-Lapissa. Valittavana on 134 km, 55 km ja 30 km matkat Pallas-Yllästunturin kansallispuiston upeissa maisemissa.

Ruka SUP Weekend 13.–15.7. vie suppailijat Kitkajoelle ja Oulankajoelle Oulangan kansallispuistossa.

Rajat ylittävässä Swim the Arctic Circle 14.7.2018 avovesiuintikilpailussa Torniojoella uidaan valtakunnan rajan, Napapiirin sekä aikavyöhykkeen yli.

Retkisoutu- ja melontatapahatuma Yöttömän Yön Soutu 19.–21.7.2018 soudetaan Savukoskelta Pelkosenniemen kautta Kemijärvelle. 110 km matkalla pääsee nauttimaan kesäyön tunnelmasta, erämaan hiljaisuudesta sekä kauniista Kemijoen varren maalaismaisemasta.

Yksi Levi + viisi päivää + kymmeniä aktiviteetteja = lukemattomia unohtumattomia elämyksiä. Tätä on luvassa Levi Outdoor Festeillä 25.–29.7.2018.

Pyhä-Luosto Open frisbeegolfkisat 27.–29.7.2018 Luvassa on ainakin pitkää alamäkisiivuttamista ja kuntoa koettelevia nousuja sekä rentoa meininkiä. Kilpailu on kaikille avoin eli et tarvitse osallistuaksesi minkäänlaista lisenssiä eikä sinun tarvitse kuulua mihinkään seuraan.

Pyhä tunturimaraton 10. — 12.8.2018 on polkujuoksutapahtuma Pyhän kansallispuiston reiteillä. Juoksumatkaksi voi valita 43 km:n tunturimaratonin, 21,5 km:n tunturipuolikkaan tai 10 km:n tunturikympin.

Pyhä-Luosto MTB 18.8.2018 Koe Pyhä-Luoston uusi maastopyöräilyreitti, jonka kokonaispituus on 100 km. Lyhyempänä vaihtoehtona Latvavaaran kierros 45 km Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Perheille on tarjolla Pyhäjärven ympäriajo, jossa vieraillaan Lucky Ranchin hevostilalla.

Saariselkä MTB Stages & Fatbike 23.–26.8. tarjoaa unohtumattomat maisemat maastopyöräilylle Urho Kekkosen kansallispuistossa ja Hammastunturin erämaassa.

Levin perinteinen Ruskamaraton kisataan 1. syyskuuta. Vaihtelua muihin maratoneihin tuovat Levin maisemien lisäksi myös alkusyksyn eloisat värit.

kayaks at sunset | finland summer

Tapahtumat tavanomaisen yläpuolella

Rukan ja Kuusamon juhannuksessa juhlistetaan vuoden lyhyintä yötä 21.–24. kesäkuuta. Keskiössä ovat tietysti onnelliset ihmiset ja perinteet.

Inari Nightless Night – Instagrammers outdoor bash 29.6.–1.7. antaa valokuvauksesta kiinnostuneille mahdollisuuden seikkailulle ja taianomaisen yöttömän yön valon tallentamiselle ammattilaisten opastuksella.

Pellossa riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun siellä ajetaan vuotuiset jokamiesluokan Poikkinaintiajot 12.–15.7.2018

Kenen vaskoolissa kiiltelee lopuksi isoin hippu? Se selviää Kullanhuuhdonnan SM- kilpailuissa 19.–22.7.2018 Tankavaaran Kultakylässä.

Lapissa moottorikelkoilla ajetaan kesää talvea. Kesällä lumen sijaan ajetaan tosin kilpaa veden päällä. Tätä viihdyttävää lajia pääsee seuraamaan muun muassa Ivalon Watercrosseissa 28.7.2018 osana Inariviikkoja.

Rajatonta rakkautta pääsee kokemaan BorderPridessa 27.8.–2.9.2018 Tornio-Haaparannalla.

Kuusamo Nature Photo -luontokuvatapahtumassa 7.–9.9. luontokuvaajat ja luonnon ystävät kokoontuvat Kuusamoon. Ohjelmassa on niin mielenkiintoisia esitelmiä kuin luontokuvanäyttelyitäkin.

jet skis in Rovaniemi in Lapland
Kuvaaja: Terhi Tuovinen