Kalastus Lapissa
Kuvaaja: Lapin Materiaalipankki | Joonas Linkola

Perhokalassa keskiyön auringon alla

Lappi tarjoaa upeat puitteet kalastuksen harrastajille. Löytyy suuria järviä, erämaalampia, kosken kuohuja ja yhtenä helmenä myös Tornionjoki – Euroopan pisin vapaasti virtaava joki ja tunnettu lohijoki.

Kalastuksen suosio, erityisesti perhokalastuksen, on kasvanut viime vuosina myös naisten keskuudessa ja sen vahvistavat kaksi kokenutta ja intohimoista perhokalastajanaista Emilie Björkman sekä Sanna Koljonen.

Viime kesänä Emilie ja Sanna pääsivät kokeilemaan Tornionjoelle, miten lohi nappaa kiinni perhoon. Tornionjoki teki suuren vaikutuksen naisiin. Kumpikaan heistä ei  ollut aiemmin kyseisellä joella kalastanut, mutta molemmat olivat varmoja, ettei kerta jää viimeiseksi. Usean päivän (ja yön) ajan nämä sinnikkäät ja seikkailunhaluiset naiset suuntasivat kohti jokiuomaa tavoittelemaan haluttua Tornionjoen lohta.

Tiesitkö?

Lohen kalastus alkaa Tornionjoella kesäkuun alussa ja kestää aina elokuun loppuun saakka. Kesällä 2016 noin 100 000 lohta nousi Tornionjokea Pellon korkeudelle ja yli puolet kalastusluvan hankkineista onnistui nostamaan lohen joesta.

TUTUSTU TIIMIIN:

Emilie kalastus lapissa

Emilie Björkman, 30
Pohjois-Ruotsi

Emilielle kalastus on elämäntapa ja intohimo, joka on tarttunut häneen jo kotoa. Myöhemmin kalastuksesta on tullut hänelle myös ammatti. Emilie oli 23-vuotias, kun hän pääsi Sportfishing Academyyn Etelä-Ruotsissa. Suurin osa muista opiskelijoista oli poikia, mutta se ei Emilietä haitannut. Valmistuttuaan hän perusti oman yrityksen ja nykyään Emilie opettaa perhokalastusta ja perhon sidontaa sekä kirjoittaa artikkeleita kalastusaiheisiin lehtiin.

Emilietä kiehtoo perhokalastuksessa se, että siinä oppii aina jotain uutta. Kalastuksen lisäksi hän rakastaa ulkoilmaelämää ja luontoa. Eikä hän ole ainoa. Yhä enemmän naisia aloittaa perhokalastusharrastuksen. Kun Emilie oli 16, hän oli perhokalastuskurssilla ainoa tyttö. Nykyään hän järjestää kursseja myös pelkästään naisille.

Seuraa Instagramissa | Facebookissa

Sanna kalastus lapissa

Sanna Koljonen, 27
Helsinki

Sannan ensimmäiset kalastukseen liittyvät muistot ovat lapsuudesta heidän kesämökiltään, kun isoisä vei Sannan ja hänen kaksoissiskonsa kalalle. Perhokalastukseen hän tutustui vuonna 2003, ollessaan 14-vuotias. Sannan äiti on ammatiltaan kalageneetikko, joten heidän perheensä vietti senkin vuoksi aina paljon aikaa luonnossa ja veden äärellä.

Sannalle kalastus on paljon enemmän kuin pelkästään saalis. Hän on myös kalajuristi. Sanna valmistui juuri oikeustieteellisestä ja hänen gradunsa käsitteli kestävää kalastusta Suomessa. Kalastus on Sannalle erityisesti luonnosta ja ulkoilmasta nauttimista sekä saman intohimon omaavien ihmisten tapaamista. Lisäksi yksi kalastuksen hienous on päästä sellaisiin paikkoihin, joita ei muuten olisi osannut edes etsiä.

Seuraa Instagramissa

Joonas Linkola kalastus Lapissa

Joonas Linkola, 26
Etelä-Suomi

Joonas, mies jonka käsialaa Pellon perhokalastusvideo on. Hän kuvailee itseään positiiviseksi ulkoilmaihmiseksi, joka rakastaa mökkeilyä ja retkeilyä. Joonas opiskelee teknillisessä korkeakoulussa, mutta hänellä on myös pitkä historia digitaalisesta markkinoinnista, valokuvauksesta ja videoiden tekemisestä.

Kuten iso osa suomalaisista, myös Joonas on saanut ensikosketuksensa kalastukseen jo lapsena. Perhokalastuksen hän aloitti tänä vuonna. Lohen kalastusta Tornionjoella ja sen kuvaamista Joonas kuvailee haastavaksi, mutta palkitsevaksi. Paikallisten vinkit ja tiedot ovat kullan arvoisia. Suurin osa videosta kuvattiin keskellä yötä, kun lohet ovat aktiivisimmillaan ja yöttömän yön valo kauneimmillaan.

Kuvaajana Joonas inspiroituu Lapin luonnosta ja sen ilmiöistä, kuten yöttömästä yöstä ja kaamoksesta. Vuodenajat Lapissa ovat vahvoja ja kauniita. Lappi antaa mahdollisuuden myös itsensä haastamiseen ja se on yksi syy, miksi Joonas nimeää hiihtovaelluksen suosikkiaktiviteetikseen.

– Siinä on jotain mieletöntä vapauden tunnetta, kun hiihtää tunturissa koskemattomassa lumessa pitkin omia polkuja.

Seuraa Joonasta: Instagramissa Facebookissa | joonaslinkola.com

Kalastus Lapissa kesä
Kuvaaja: Lapin Materiaalipankki | Joonas Linkola
Kalastus Lapissa
Kuvaaja: Lapin Materiaalipankki | Joonas Linkola
Joki kalastus Lapissa
Kuvaaja: Lapin Materiaalipankki | Joonas Linkola
Kalastus Lapissa
Kuvaaja: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen

Vinkkejä Pellossa kävijöille:

Tapahtumat:
Poikkinainti-ajot
Swim the Arctic Circle- avovesiuinti tapahtuma

Patikointi:
Eeron polku

Taide:
OrankiART

Tapaa paikallisia kalastusoppaita:
Naamisuvannossa