Teollisuusyritys Jarcrac Forest Finland rakentaa pienmetsäkoneita Ranualla Lapissa.
Kuvaaja: Jarcrac Forest Finland

Lapissa vienti pelittää: Jarcrac-metsäkoneet lähtevät maailmalle Ranualta

Teollisuusyritys Jarcrac Forest Finland kasvattaa toimintaansa nopeaa tahtia Ranualla. Vienti sujuu erinomaisesti Lapista ulkomaille eikä työvoimastakaan ole ollut puutetta.

– Rakentaminen ja käsillä työn tekeminen on aina kiinnostanut minua, yrittäjä Jari Konttila kuvailee, miksi ryhtyi yrittämään.

Jarcrac Forest Finland Oy perustettiin Ranualla Etelä-Lapissa vuonna 2010. Jarcrac tuottaa tehokkaita ja luotettavia vaativien puunkorjuukohteiden pienmetsäkoneita asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Koneita ostavat enimmäkseen urakointiyritykset ja yksityiset maanomistajat.

Yrittäjä Konttila on ylpeä kehittämistään tuotteistaan. Siitä on pyritty tekemään kokoluokkansa paras laite, hän kertoo. Konttila uskoo, että nyt kun tuotekehitysvaihe on saatettu loppuun, yritys voi keskittyä myynnin ja tuotannon kasvattamiseen.

Yrityksen liikevaihdolla on ollut hyvä kasvutahti, kun se nousi 2020 miljoonasta eurosta vajaan kahteen miljoonaan euroon 2021. Vuoden 2022 liikevaihtotavoite on kolme miljoonaa euroa. Kuluvan vuoden tavoitteena on rakentaa noin kaksikymmentä metsäkonetta.

Jarcracin pienmetsäkoneiden erikoisuus on muun muassa ympäristöystävällisyys ja muunneltavuus. Konttila kertoo, kuinka suurin osa asiakkaista haluaa jollain tapaa räätälöidyn koneen, ja juuripa sen mahdollisuuden vuoksi he ovat kiinnostuneet Jarcracin tuotteesta.

Ympäristö on otettu huomioon koneen suunnittelussa. Kantavien telojen ansiosta puiden juuristovauriot jäävät pienemmiksi ja maanpinta pysyy parempikuntoisena. Kone on suunniteltu hyvin vaikeakulkuista maastoa ajatellen, esimerkiksi pehmeän ja märän maan läpi kulkeminen ei aiheuta ongelmia.

Vienti ja yhteydet pelittävät Lapissa

Metsäkoneita myydään paljon ulkomaille, erityisesti Baltian maihin, kuten Viroon, Liettuaan ja Latviaan, mutta myös kauemmas Kanadaan ja Japaniin. Koneita on myyty yhteensä kahdeksaan eri maahan. Lisäksi niitä on toimitettu lähelle Lapin kuntiin, kuten Rovaniemelle, Sodankylään, Kolariin ja Tornioon.

Lappi on vientimaakunta. Lapin osuus koko Suomen tavaraviennistä on seitsemän prosenttia, vaikka väestön osuus on vain kolme prosenttia.

– Meille tulee komponentteja ympäri Suomea. Tämä on keskeinen paikka. Hyvin täällä onnistuu konerakentaminen matkojen ja rahdinkin puolesta, ja Konttila lisää, – Vienti sujuu hyvin. Rahtiliikenne on nykypäivänä helppoa, yksinkertaista ja edukasta.

Ranuan sijainti Etelä-Lapissa on varsin mainio: kansainvälinen lentokenttä ja rautatieyhteydet ovat vain tunnin ajomatkan päässä Rovaniemellä ja Kemin merisatamaan on matkaa 120 kilometriä.

Osaavaa työvoimaa Ranualla kasvuyritykselle

Jarcrac on palkannut lisää väkeä ja työllistää kuusi työntekijää tuhannen neliön toimitiloissaan Ranualla parhaillaan – ja pian taas työllistää lisää. Konttila toteaa, ettei hänellä ole ollut vaikeuksia löytää alueelta työvoimaa.

Ranua on hyvä paikka elää ja osaavaa työvoimaa saapuu myös paluumuuttajina. Lappi on useana vuonna peräkkäin saanut muuttovoittoa työikäisessä väestössä ja yhä useampi unelmoi muutosta Lappiin. Lapin muuttajapotentiaalia kartoittava tutkimus paljastaa, että yli puoli miljoonaa 18–59-vuotiasta suomalaista olisi kiinnostunut muuttamaan Lappiin. Viisi prosenttia vastaajista arvioi muuttavansa Lappiin pysyvästi tai väliaikaisesti.

Työvoiman kasvattaminen on ollut tarpeen, sillä Jarcrac tekee enemmän myyntiä kuin koskaan aiemmin. Vuosi 2022 on lähtenyt hyvin käyntiin ensimmäisten kolmen kuukauden aikana ja uusia kotimaisia asiakkaita on tulossa. Työtä kyllä riittää, Konttila myöntää.

– Teemme kaiken, mitä olemme myyneet, ja enemmän, hän kertoo ja palaa takaisin työn touhuun.